Circa 100 de romi cerşesc pe străzile din Finlanda

0
1447

Circa o sută de cerşetori stradali din Romania şi Bulgaria au rămas in Finlanda in timpul iernii. Aceştia au găsit adăpost in garsonierele supraaglomerate şi pe străzi pentru că nu există nici o tabără pentru ei, a scris duminică ediţia online a postului finlandez de televiziune YLE.

Potrivit Biroului Naţional finlandez de Investigaţii, unii dintre romii proveniţi din Romania ar putea fi aici impotriva voinţei lor. Dar aceştia nu vor să declare nimic, aşa că nu s-a inregistrat nici o plangere pentru activităţi de trafic de persoane.

Aceia care muncesc spun că cei mai mulţi stau pe timpul nopţii in apartamente mici impreună cu multe alte persoane. De exemplu, unul dintre ei a spus că stă in aceeaşi incăpere impreună cu alţi 10 romi.

Ei vorbesc despre sărăcia şi condiţiile dificile de trai cu care se vor intalni cand vor reveni in Romania, dar şi despre starea lor precară de sănătate. in Finlanda primesc asistenţă medicală prin grija Institutului Teologic din Helsinki. intr-un centru amenajat pentru ei la Helsinki, se pot odihni, pot să gătească şi să se spele.

Toţi spun că cerşesc pentru a-şi ajuta copiii atunci cand se vor intoarce in Romania şi că pentru drumul pană in Finlanda au plătit intre 150 şi 300 de euro.

Potrivit autorităţilor finlandeze, au fost descoperiţi 10 romi care au fost condamnaţi in Romania anul trecut pentru trafic de persoane. Aceştia au adus alţi romi in Finlanda şi i-au obligat să cerşească, să joace pe stradă, să fure sau să muncească pe şantiere pentru salarii mici. Cei mai mulţi dintre romi sunt de părere că majoritatea dintre ei au venit in Finlanda din proprie iniţiativă.

La inceputul acestei luni, postul de televiziune finlandez YLE a difuzat un documentar BBC in care se arată grupuri organizate de copii romi cerşind in Marea Britanie. Aceştia au venit aici impreună cu mamele lor in scopul de a se intoarce in Romania cu caştigurile obţinute. ‘Traficul de persoane nu poate fi exclus, dar nu este vizibil pe străzile din Finlanda’, declară un oficial din Biroul Naţional de Investigaţii finlandez, unde se presupune că operaţiuni similare cu cea din Marea Britanie există şi in Finlanda, prevenirea traficului de persoane fiind un obiectiv al autorităţilor de la Helsinki.

Toamna trecută, poliţia a desfiinţat o tabără de romi din Helsinki. Multora li s-au dat bani ca să părăsească Finlanda, dar unii dintre ei incă mai sunt acolo.

sursa :

Circa 100 de romi cerşesc pe străzile din Finlanda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.