Ce au facut in Finlanda elevii de la Colegiul Sadoveanu

0
1723

Grupul de elevi de la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” care tocmai s-au intors din Finlanda, de la conferinţa „Togheter we learn better!”, desfăşurată in oraşul finlandez Joensuu, la care au fost invitaţi, au impărtăşit din experienţa lor căpătată acolo, cu prilejul unei recente conferinţe de presă organizată vineri, 24 aprilie a.c.

Elevii de la „Sadoveanu” nu sunt la prima lor vizită in Finlanda, ei participand şi anul trecut, in cadrul aceluiaşi proiect la o astfel de conferinţă, alături de alte 7 şcoli din Romania, colegiul păşcănean fiind inclus in ENO-Env Online din anul 2006. Programul a fost iniţiat şi coordonat de către profesorii unei şcoli din Joensuu, in colaborare cu Primăria şi Universitatea de acolo.
Alături de profesorii Angela Căşeriu şi Liviu Macovei, au călătorit in Finlanda elevii Corina Banu, clasa a XI-a E, Hugianu Rareş şi Sebastian Sandu din clasa a XII-a B. Ei au petrecut in Joensuu 7 zile, perioadă in care au participat la diferite activităţi, cum ar fi workshop-urile ştiinţifice, tehnice şi ecologice, care vizau prelucrarea produselor reciclabile. Ei au fost chiar şi premiaţi cu medalii pentru prelucrarea acestor produse din care au făcut nişte frumoase obiecte artizanale şi bijutierii.

La conferinţă au participat tineri de pe mai multe continente, elevii de la „Sadoveanu” făcand cunoştinţă şi schimb de impresii cu copii din Asia, America, Africa şi o serie de ţări europene.
Ei au fost impresionaţi de sistemul de invăţămant finlandez, „inteligent, simplu, creativ şi de mare succes”, care este analizat in multe articole de presă, emisiuni televizate şi de radio, succesul acestuia implicand o serie de factori, cum ar fi: accesibilitatea educaţiei in toate regiunile, existand şcoli chiar numai pentru 10 copii, oportunităţi egale, indiferent de domiciliu, situaţia economică sau limba maternă, gratuitatea educaţiei, o administrare flexibilă, fiind imbinate centralismul cu autonomia locală, modalităţi de lucru interactive şi creative. De altfel, Finlanda este una din ţările cu cel mai ridicat grad de educaţie, invăţămantul fiind gratuit, pondera din bugetul statului alocată acestui segment fiind de 14 la sută.

ORIZONTUL
ziarul păşcănenilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.