În Finlanda, oamenii fără adăpost își iau rămas bun de la stradă​

Datorită politicii sale de „locuință primară”, țara mică din Nord a reușit să reducă în mod considerabil numărul persoanelor fără adăpost. Un succes care îi intrigă pe vecinii săi europeni, potrivit Le Mai mult »

Noul preşedinte al Finlandei, Sauli Niinisto, a depus jurământul pentru al doilea mandat

Preşedintele Sauli Niinisto a depus joi jurământul pentru al doilea mandat la conducerea Finlandei, în urma victoriei sale răsunătoare la alegerile de la sfârşitul săptămânii trecute, relatează DPA. Niinisto a obţinut duminică Mai mult »

Un politician din Finlanda solicită retragerea ţării din Uniunea Europeană

Finlanda va părăsi Uniunea Europeană şi se va poziţiona ca Elveţia pentru a îşi proteja independenţa, în cazul în care Laura Huhtasaari, candidatul prezidenţial din partea partidului eurosceptic Adevăraţii Finlandezi, va câştiga Mai mult »

Finlanda: Poliţia a lansat o anchetă după scurgerea în presă a unor documente ultrasecrete

Poliţia finlandeză a lansat luni o anchetă preliminară pentru ‘divulgarea de informaţii privind securitatea naţională’, după publicarea unui articol bazat pe documente secrete în legătură cu activitatea Centrului de informaţii şi analiză Mai mult »

Un sondaj de opinie făcut public duminică a arătat că 59% dintre finlandezi se opun aderării la NATO, în contextul în care secretarul american al apărării, James Mattis, a sosit la Helsinki Mai mult »

Finlanda, Țara cu cel mai performant sistem de educație nu mai face copii

Mesaj pentru politicienii care vor să salveze România cu o strategie naţională de stimulare a natalităţii: lăsaţi stiloul jos, nu se poate. În cel mai bun loc unde ai putea sa creşti Mai mult »

Finlanda: Trei suspecți în ancheta privind atacul cu cuțit, puși în libertate

Trei din cele șapte persoane reținute în cadrul anchetei referitoare la atacul cu cuțit comis pe 18 august la Turku, în sud-vestul Finlandei, și în care au fost ucise două femei, au Mai mult »

Ambasadoarea Finlandei în România, Päivi Pohjanheimo, despre rolul propagandei rusești: „Să creeze neîncredere între instituții și între state“ | INTERVIU ROMÂNIA LIBERĂ

Reprezentanta diplomației de la Helsinki consideră că relațiile dintre Finlanda și România nu sunt afectate de celebrul caz în care doctorița de origine română cu cetățenie finlandeză căreia statul finlandez i-a luat Mai mult »

Finlanda le-a oferit cetăţenilor un venit lunar de bază, iar măsura are un efect neaşteptat

Finlanda a introdus, în premieră, un proiect pilot prin care le oferă unor cetăţeni un venit lunar de bază. Iar efectul direct al acestei măsuri a fost unul pozitiv şi neaşteptat, spun Mai mult »

Manuel Costescu, parlamentar USR, în cel mai mare cotidian din Finlanda

„Halusin elämälleni tarkoituksen” – investointipankkiiri Lontoosta lähti kansanedustajaksi Romaniaan. Lontoon Cityn entinen pankkiiri Manuel Costescu valitsee politiikassa mieluummin pienet askeleet kuin ideologian. Mies on entinen Lontoon Cityn pankkiiri. 40-vuotias. Hän kävi maineikkaan Mai mult »

Și la Helsinki în Finlanda, Grindeanu & Dragnea sînt faimoși. „Romanialaiset huutaa : ✊ Yöllä, kuten varkaat !!!”

Romanian presidentti ja hallitus avoimessa sodassa – ”Tätä EU ei ole ymmärtänyt” Presidentti vaatii hallituksen eroa, mutta hallitus ei peräänny. Eroaminen ei kuulu itäeurooppalaiseen poliittiseen kulttuuriin. Romaniassa maan presidentti ja hallituspuolue sosiaalidemokraatit Mai mult »

în presa din Finlanda despre protestele mamut din Romania ”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia? / În ce țară un guvern elimină legile împotriva corupției și iartă criminali?”

Mielenosoittajat vaativat Romanian hallituksen eroa – ”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia?” Vaikka pääministeri Sorin Grindeanun johtama hallitus päätti sunnuntaina perua kiistellyn korruptiolain, satojatuhansia ihmisiä Bukarestiin parlamentin Mai mult »

Finlanda se pregătește de RĂZBOI cu Rusia: Centru special de LUPTĂ alături de țări din UE și NATO

Finlanda a anunţat luni înfiinţarea unei organizaţii internaţionale de luptă împotriva ‘ameninţărilor hibride’ – în principal dezinformarea şi radicalizarea venite dinspre Rusia şi gruparea Statul Islamic (SI) – şi care să reunească Mai mult »

Poliția finlandeza a evacuat o tabără de rromi din Tampere. Suspectati de furturi si alte infractiuni, rromii au fost trimisi înapoi în Romania

Poliisi tyhjensi romanien leiripaikan Tampereella Poliisi tyhjensi maanantaina romanien leiripaikan Tampereen Sulkavuoressa. Poliisin mukaan leirin romanialaistaustaisia asukkaita epäillään omaisuusrikoksista. Sulkavuoressa, pelastuslaitoksen harjoitusalueella, arvellaan asuvan noin parikymmentä ulkomaalaista Romania. Paikalla oli useita poliisipartioita. Mai mult »

Interviul cu românul care a ajuns în țara lui Moș Crăciun: „Am semnat contractul, iar câteva ore mai târziu am fost rezervă!”

Nicolae Vasile a semnat cu PS Kemi Kings, un club mai tânăr decât el cu 4 ani, fondat în 1999, prima dată promovat în prima ligă din Finlanda. Rămas liber de contract Mai mult »

Norvegia intentioneaza sa ofere Finlandei un varf muntos cu ocazia centenarului din 2017. Ce presupune acest cadou

Norvegia se gandeste sa ofere Finlandei, care isi va aniversa centenarul in 2017, un varf muntos de 1331 de metri, scrie 20minutes.ch, citeaza Agerpres. Cadoul ar urma sa fie oferit Finlandei anul Mai mult »

Simone Tempestini este pregătit să “zboare” în Finlanda

Simone Tempestini este lider în Junior WRC înaintea etapei finlandeze. Cele mai rapide probe speciale din lume. Etapa a treia din Junior WRC se va desfășura în perioada 28 – 31 iulie Mai mult »

Finlanda dă tonul unei revoluții: fără mașini personale în oraș după 2025

Autoritățile finlandeze încearcă să dezvolte un plan care va elimina nevoia de a deține o mașină în oraș. Cheile aceste strategii: un transport în comun cu rute flexibile, mașini autonome pe care Mai mult »

Poliția de frontiera finlandeza a interzis intrarea în țară pe bicicleta prin partea de nord a frontierei ruso-finlandeze, în două puncte de trecere

Decizia autorităților de a interzice accesul în Finlanda pe bicicletă în Salla si Raja-Jooseppi vine din pricia sezonului rece, dar și a refugiaților. ”Aceasta măsură este legată de sezonul hibernal, deplasarile pe Mai mult »

Ziua Dobrogei in Finlandala Espoo. Ziua Dobrogei/ Dobrogean päivää/ Dobrogea Day

Emisiune despre Ziua Dobrogei in Finlanda precum și impresii despre Finlanda a realizatorilor. Watch video! Românii din Finlanda au petrecut românește de „Ziua Dobrogei” Românii din orașul finlandez Espoo s-au simțit ca Mai mult »

 

Ce s-ar intampla daca Finlanda ar iesi din zona euro?


in ultimii doi ani, pe fondul problemelor din zona euro, investitorii internaţionali au fost paralizaţi de o ţară mică, de la marginea regiunii – Grecia. Dar nu ar fi rau sa-si abata privirile si asupra Finlandei. Desi se numara printre cei mia puternici membri ai zonei euro, in interiorul tarii au loc discutii ”fascinante”. Oameni de afaceri şi oficiali guvernamentali finlandezi proceseaza tacut logistica părăsirii uniunii monetare, scrie, intr-un comentariu pe aceasta tema, cotidianul britanic Financial Times /FT/.

Nici un finlandez nu crede ca asa ceva s-ar putea produce prea curand. Poate nu se va intampla niciodata. Oricum, majoritatea factorilor de decizie politică resping categoric ideea. Dar Heikki Neimelaeinen, directorul executiv al Consiliului Municipal de Garantare recunoaste: ‘Am inceput să discutăm deschis despre un mecanism de ieşire din euro, dar fara a preciza daca vom iniţia un astfel de proces’.

Subiectul, noteaza FT, a suscitat unele dezbateri economice curioase. Spre exemplu, un raport recent al băncii nordice Nordea se intreaba ce s-ar intampla dacă Finlanda ar decide vreodată să opereze aşa-numitul sistem al unei ‘monede paralele’. Ideea este că in perioade de stres, prezenta a mai mult de o unitate monetara s-ar putea dovedi benefica pentru tari. Dacă un stat incearcă să abandoneze una dintre ele, patrand-o temporar ca mijloc legal de plată alături a doua monedă, este o garantie ca respectiva tara işi va onora contractele vechi – şi evita astfel un default tehnic.

in cazul Greciei, de exemplu, ideea de a menţine euro ca mijloc legal de plată, alături de drahmă, a fost vehiculată de unii economişti drept o tehnică pentru părăsirea euro, fără default implicit. Acest concept a mai fost folosit in trecut, in Republica de la Weimar (1923), Uniunea Sovietică (atunci cand s-a dezmembrat la inceputul anilor 1990), şi mai recent, in unele regiuni ale pieţelor emergente. Pentru Finlanda insă, conceptul este diferit. Dacă o ţară ca Grecia ar urma să adopte propria monedă alături de euro, aceasta ar acţiona de pe o poziţie de slăbiciune şi probabil că va trebui să-i forţeze pe cetăţenii săi să deţină drahme.

‘Ieşirea Finlandei din proprie iniţiativă s-ar deosebi de o ieşire a Greciei, deoarece o economie naţională echilibrată poate, teoretic vorbind, avea două monede chiar pentru o lungă perioadă de tranziţie, şi raporta noua markka la euro la o rată de 1:1 in cursul perioadei de tranziţie”, se arată in raportul Nordea. Pe baza acestui scenariu – de putere – Banca centrală finlandeză ar putea să-i lase efectiv pe consumatori şi clienţi să aleagă moneda pe care preferă să o folosească. ‘Euro nu vor fi convertiţi automat in markka; toate depozitele, creanţele şi acordurile vor rămane in euro pană cand deponenţii işi transferă depozitele in conturi denominate in markka iar părţile la acorduri işi modifică contractele’, scrie Nordea.

Raportul adaugă că ‘in timpul perioadei de tranziţie, Banca Finlandei va oferi să schimbe euro şi markka la o rată de 1:1 in ambele sensuri’. Doar mai tarziu, va fluctua markka in raport cu euro, iar euro va putea rămane teoretic mijloc legal de plată. Dacă finlandezii ”vor opta’ pentru a-şi converti euro, in cadrul acestui scenariu teoretic, va depinde de parerea lor despre markka. in prezent, majoritatea investitorilor s-ar aştepta să crească. in definitiv, in cursul anului trecut Finlanda a fost privită ca un refugiu. Dacă lucrurile vor avea aceeasi evolutie, s-ar putea ‘ajunge la o mişcare de masă a investitorilor, care va intări moneda mai mult decat este garantat de situaţia economiei reale’.

Dar este posibil să se imagineze şi un scenariu alternativ. inainte de ultimul deceniu, Finlanda a cunoscut perioade de instabilitate financiară, iar dimensiunea mică a oricărei noi pieţe denominate in markka ar putea determina şi o fugă de capital. ‘O proporţie semnificativă de bani investiţi in Finlanda in era euro provine de la investitorii care au căutat un refugiu sigur pentru investiţiile denominate in euro şi nu sunt dispuşi să-şi asume riscul cursului de schimb asociat cu o monedă periferică mică’, notează Nordea. ‘Dacă investitorii străini pleacă, lichiditatea de pe pieţele de capital şi obligaţiuni denominate in markka finlandeză va scădea, primele de risc vor creşte iar fluctuaţiile mari ale preţurilor vor deveni mai frecvente’, relevă Nordea.

mai mult la :

Ce s-ar intampla daca Finlanda ar iesi din zona euro?

Comentarii

Comentarii

Comentariu

%d blogeri au apreciat: