Un român din Finlanda lansează un proiect inovator în IT

0
1599

Sebastian Tauciuc, pasionat de IT şi design, este un alt tanăr roman care a fost atras de ofertele de pregătire profesională din străinătate. A ajuns in Finlada, in urmă cu patru ani, la scurt timp după ce a terminat facultatea, a lucrat la Nokia, iar in CV-ul său se adaugă unul dintre cele mai apreciate programe de design din lume, la Universitatea Malmö, din Suedia. Pasiunea pentru design l-a determinat să pună bazele unui proiect inovator in domeniu, o Şcoală de design, in Helsinki.

Pasionat de bascheet şi de natură, romanul a plecat din ţară la 24 de ani, după ce a absolvit Facultatea de Informatică din Iaşi, iar acum locuieşte in Finlanda impreună cu prietena lui, tot romancă.

„Singurul lucru care trebuie să il invăţăm, noi romanii, şi singurul lucru care ne poate salva, e să inchidem televizorul. Şi apoi să ne uităm puţin in jurul nostru, eventual intr-un spirit mai optimist, aşa. Sigur putem găsi lucruri de făcut care chiar contează. Şi ştiu sigur că se poate – am văzut destule proiecte pe acasă in ultima vreme care m-au impresionat”, este de părere Sebi Tauciuc.

Şcoala de design este unul dintre proiectele de care se simte cel mai ataşat. Ar fi dorit să-l pornească la Iaşi, insă coordonarea de la distanţă ar fi fost dificilă. De aceea a decis să-l lanseze la Helsinki, următoarea etapă fiind să-l dezvoltă şi la Iaşi.

„Ideea de bază e că studenţii ar putea fi o resursă extraordinară pentru rezolvarea problemelor societăţii, dacă le-am crea condiţiile. in loc să inveţe doar teorie, pe care să o aplice pe exemple imaginare care nu au nicio legătură cu viaţa reală, am putea să creăm un sistem prin care studenţii folosesc ceea ce invăţa in cazuri reale, relevante pentru societate”,

evz.ro: Care au fost motivele pentru care ai făcut acest pas, de a emigra in Finlanda?
Sebi Tauciuc:
Am plecat printr-o organizaţie studenţească, Aiesec. Printre altele, Aiesec găseşte internship-uri in alte ţări pentru membrii ei (shimburi culturale etc.).

Eu am plecat intr-un astfel de internship, la o companie finlandeză care preda cursuri particulare in IT. Motivul principal pentru care m-am inscris in programul Aiesec a fost să capăt experienţa in domeniul meu. Normal, şi schimbul cultural a fost un motiv bun, dar pentru mine cel puţin unul secundar….

Un roman din Finlanda lansează un proiect inovator in IT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.