Finlanda dă tonul unei revoluții: fără mașini personale în oraș după 2025

1
5331

Autoritățile finlandeze încearcă să dezvolte un plan care va elimina nevoia de a deține o mașină în oraș. Cheile aceste strategii: un transport în comun cu rute flexibile, mașini autonome pe care le poți comanda și mașini împărțite de locuitori în sistem ridesharing.
Orașele și traficul din orașe așa cum le știm astăzi se vor schimba radical în următorii 20 de ani, iar cea mai mare modificare a paradigmei transportului personal la nivel citadin va fi una care va afecta modul în care înțelegem astăzi conceptul de proprietate a mașinii. Ei bine, prima imagine ilustrativă a noului concept vine dinspre Finlanda, acolo unde capitala Helsinki vrea să elimine mașinile proprietate personală din oraș, urmând să le înlocuiască cu mijloace modernizate de transport individual și în comun.
Pe scurt, soluția finlandezilor de a scăpa de traficul aglomerat din orașe este de a elimina complet conceptul de șofer cu mașină proprie din oraș și de a pune la bătaie tehnologia accesibilă a telefoanelor inteligente pentru a dezvolta un sistem de transport rapid și convenabil, indiferent de gusturi.
MLNRV_Hakaniemi_2010-05-03

Altfel spus, nu vei mai avea voie să intri în oraș cu mașina proprie, iar în interiorul acestuia vei putea circula doar cu sistemul clasic de transport în comun sau cu alternativele ceva mai moderne care există sau vor exista în viitorul apropiat: mașini care pot fi închiriate la minut din orice parcare (sistemul ridesharing), mașini autonome care sunt chemate prin telefon și te lasă la adresa dorită sau autobuze la cerere. Mai mult, rutele pe care le abordează autobuzele, troleibuzele și celelalte mijloace de transport în comun nu vor fi fixe, ci flexibile, și se vor mula pe traseele și cerințele de moment ale locuitorilor orașului.
http://www.automarket.ro/stiri/finlanda-da-tonul-unei-revolutii-fara-masini-personale-in-oras-dupa-2025-71993.html

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.