Problema ţiganilor, una veche în Finlanda

0
1817

Ministerul Afacerilor Interne al Finlandei propune modificarea legislaţiei intr-un mod care să permită expulzarea din ţară a persoanelor care se ocupă cu cerşetoria. in primul rand, scrie cotidianul rus Pravda, citat de Agerpres, acest lucru se referă la ţiganii din Romania. in demersul lor, finlandezii invocă măsuri asemănătoare iniţiate de alte ţări din Uniunea Europeană.

Prima ţară care s-a decis public la expulzări a fost Franţa. Astăzi, romii sunt expulzaţi şi din ţări scandinave precum Danemarca şi Suedia, pe baza legislaţiilor in vigoare care interzic cerşetoria. Expulzări au iniţiat şi Germania şi Olanda, insă deja pe baza altui motiv: creşterea infracţionalităţii in marile oraşe.

De altfel, chiar şi fără ţiganii originari din Romania, problema romă este destul de acută in Finlanda. in mare parte, acest lucru este motivat istoric şi nu intamplător ţiganii finlandezi au, de obicei, nume de familie suedeze. in 1576, regele Suediei, Ioan al III-lea, a decis să-i alunge pe ţigani din provincia Norland in Suedia de Est (astăzi Finlanda), iar in 1637, regina Cristina a Suediei a ordonat expulzarea tuturor ţiganilor din ţară, iar cei care incălcau acest ordin erau condamnaţi la moarte prin spanzurare.

De altfel, şi in Finlanda ţiganii erau persecutaţi, iar situaţia s-a inrăutăţit după ce Suedia fusese zdrobită in 1809 de armata Rusiei, căreia i-a revenit atunci teritoriul finlandez. in perioada in care Finlanda s-a aflat in componenţa Imperiului Rus, o parte dintre ţigani a putut fi integrată in societate, inclusiv prin promovarea modului de viaţă sedentar şi a agriculturii.

Spre deosebire de majoritatea ţărilor Europei, influenţate in anii 1940 de fascism, ţiganii finlandezi au reuşit să scape: chiar dacă era aliat al lui Hitler, preşedintele suedez Mannerheim nu a persecutat minorităţile naţionale, subliniază Pravda. Mai mult decat atat: după ce Finlanda şi-a dobandit independenţa, s-a luat cursul spre integrarea ţiganilor. Astfel, in 1956, pe langă Ministerul Sănătăţii a fost creat Comitetul pentru problemele ţiganilor, din care, impreună cu inalţi funcţionari de stat, făceau parte şi reprezentanţi ai ţiganilor.

Problema ţiganilor, una veche in Finlanda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.