Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, este așteptat să participe la reuniunea Consiliului Arctic din 6 mai, în Finlanda, într-o demonstrație de angajament a Washingtonului față de regiune, pe fondul preocupării în creștere a SUA cu privire la interesele Chinei, a declarat vineri un oficial american citat de Reuters.

Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia, Suedia și Statele Unite sunt membri ai Consiliului, care coordonează politica arctică și câștigă influență în timp ce gheața se retrage pentru a deschide noi căi comerciale și a intensifica concurența pentru petrolul, gazele și resursele minerale din zonă.

„Vrem să arătăm că suntem angajați să fim o națiune arctică, o putere arctică”, a spus un oficial, care a vorbit cu condiția anonimatului, unui mic grup de reporteri. „Acțiunea chineză a focusat cu adevărat mințile tuturor, inclusiv pe ruși”.

China a devenit membru observator al Consiliului Arctic în 2013, iar anul trecut a subliniat ambițiile sale de a extinde inițiativa Belt and Road („centură și rută”) a președintelui Xi Jinping în Arctica, dezvoltând căile navigabile deschise de încălzirea globală.

www.hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.