Pe principiul "uite popa, nu e popa", ţările nordice ne permit accesul "liber"

7
2265

Aţi auzit şi dumneavoastră de salariile babane de 1.600 de euro (minimum pe economie in Finlanda), respectiv 2.200 de euro (mediu in Suedia) şi vă bate vreun gand de emigrare in căutarea pomului lăudat?

Finlanda şi Suedia sunt două dintre statele membre UE care „se lăudau” la inceputul anului că nu ne impun nici un fel de restricţii pe piaţa muncii. Teoretic. Numai că, deşi guvernele celor două ţări au declarat liber la muncă pentru romani, condiţiile impuse nu sunt tocmai la indemana oricui. Mai mult, fără frica de a exagera, am putea spune că sunt de natură să-l intoarcă din drum chiar şi pe cel mai vajnic lucrător roman care s-ar putea incumeta să-şi caute un loc de muncă intr-una dintre cele două ţări.

Adriana Popescu

apopescu@curentul.ro

De-abia după ce presa locală a notat despre faptul că mai mulţi romani „săraci” au fost nevoiţi să se intoarcă in Romania după ce ajunseseră in Finlanda „probabil auzind de salariile mari de la noi”, spunea guvernul de la Haga, oficialii de la Ministerul Muncii finlandez s-au gandit să facă unele precizări.

„Deşi cetăţenii romani pot lucra liber in Finlanda, recomandăm călduros (sic!) ca procesul de găsire a unui loc de muncă să inceapă inaintea sosirii efective in Finlanda”, se arată in comunicatul remis de ministrul finlandez al muncii. Şi abia acum incepe distracţia. Redăm ca atare din comunicatele autorităţilor finlandeze, cum putem munci noi „liber” in Finlanda:

1. „E bine de ştiut că pe piaţa forţei de muncă din Finlanda există interes doar pentru muncitori calificaţi şi cu experienţă in domeniul respectiv; practic, nu sunt oferte pentru muncitorii necalificaţi. Unui muncitor care nu indeplineşte acest criteriu ii va fi foarte greu să-şi găsească un loc de muncă”, avertizează Ministerul Finlandez al Muncii.

2. Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Ambasadei Finlandei la Bucureşti, o altă condiţie impusă de majoritatea angajatorilor este cunoaşterea la nivel mediu a uneia dintre limbile oficiale (finlandeză sau suedeză). Excepţiile de la această regulă se aplică doar poziţiilor de top management şi experţilor, care vorbesc fluent limba engleză.

3. Procesul de recrutare tinde să fie unul de durată. Angajatorii vor să vadă diplomele şi alte acte doveditoare ale competenţelor potenţialului angajat inainte ca acesta să ajungă in Finlanda. De obicei, are loc un interviu sau un test de verificare inainte de sosirea in Finlanda şi tot inainte, trebuie semnată o inţelegere de principiu intre cele două părţi.

1.652 de euro – salariul minim in Finlanda

Potrivit precizărilor primite de la Departamentul pentru Muncă in Străinătate, salariul minim in Finlanda este de 1.652 de euro, iar salariul mediu diferă in funcţie de sectorul in care se desfăşoară activitatea. Astfel, in sectorul privat, acesta este de 2.722 de euro, in timp ce in sectorul public, valoarea salariului mediu este de 2.737 de euro.

sursa : Curentul.ro

7 COMENTARII

  1. Adriana Popescu face parte din colectivul faimos de redactori-analfabeti al ziarului Curentul. SC Dramiral Media Group SRL stie asta motiv pentru care nu vrea un forum al cititorilor.

    Pe vremuri, Mircea Crisan avea o poanta: Pe malul apei, Leana mulge vaca. In apa se vede invers. Radeau si prostii si desteptii dar doar cei din urma intelegeau poanta. Prostii nu remaucau punctul dintre cele doua propozitii.

    Guvernul Finlandei a spus ca nu face restrictii. PUNCT. N-a chemat pe nimeni. Doar prostii au inteles aiurea, au dat navala si, cum nu au fost primiti cu covor rosu, au decis sa dea in judecata Guvernul Finlandei pentru inducere in eroare. Adriana Popescu nu se deosebeste de cei care si-au incercat norocul la Turku, le da apa la moara, se gaseste sa-i planga, sa critice pretentiile de limba si de scolarizare. Autoritatile, vazand cat ii duce mintea pe romani, s-au grabit sa faca precizarile necesare, dar nici asta nu-i convine Adrianei tocmai acum cand lucrurile se mai linistisera si cei interesati erau gata sa urmeze indrumarile date. Ea s-a gandit sa mai scoata un ban republicand un articol mai vechi chiar cu riscul de a zgandari o rana in curs de vindecare.

  2. pacat ca altii nu stiu nici macar ce inseamna analfabet…probabil confunda cu prost informat. si nici macar asa nu e de inteles tonul agresiv. articolul e facut dupa niste precizari oficiale, ca doar nu le scotea din burta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.