AcasăFinlandaO nouă centrală nucleară a răsărit în Finlanda. Este prima apărută în...

O nouă centrală nucleară a răsărit în Finlanda. Este prima apărută în Europa în ultimii 15 ani

-

După 15 ani, un nou reactor nuclear este „aprins” în Europa. Finlandeza Olkiluoto-3 a fost conectat pentru prima dată la reţeaua electrică sâmbătă, 12 martie, a declarat operatorul centralei, cu o întârziere de 12 ani faţă de lansarea planificată.

Scopul guvernului de la Helsinki este acela de a putea elimina sau măcar reduce importurile de energie din ţările vecine, cu trimitere direct la Rusia, dar şi din Suedia şi din Norvegia.

Se încearcă eliminarea Moscovei din circuitul energetic

Invazia Ucrainei a forţat guvernele europene să-şi reconsidere dependenţa de energia rusă. Moscova furnizează aproximativ 40% din gazul european şi peste un sfert din ţiţei. S-a reaprins astfel dezbaterea privind energia nucleară în întreaga Europă.

Procesul este în desfăşurare în Uniunea Europeană în cee ace priveşte „etichetaree” drept energie verde şi, în timp ce Germania îşi închide treptat reactoarele, invocând probleme de siguranţă, Franţa, Marea Britanie şi alte ţări de pe continent au anunţat noi proiecte nucleare.

Situată pe coasta de vest a Finlandei, Olkiluoto-3 este prima centrală nucleară nouă a ţării în peste patru decenii şi prima din Europa în aproape 15 ani. Reactorul de 1,6 gigawaţi (GW), construit de consorţiul Areva-Siemens, urma să fie inaugurat iniţial în 2009.

A fost prezentat drept simbolul know-how-ului franco-german, bazat pe Reactorul sub presiune european (EPR), conceput pentru a îmbunătăţi siguranţa şi a reduce costurile. A fost prima centrală nucleară achiziţionată în Europa după dezastrul de la Cernobîl din 1986.

/www.mediafax.ro/economic/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

🇷🇴 Atentie ! NOU 🇫🇮 🚚 Traseu Suplimentar in Finlanda ptr...

Luni 5 si Marti 6 Aprilie vom fi pe traseul : Kristinestad, Narpes, Vaasa, Nykarleby, Jakobstad, Kokkola, Raahe, Oulu, Kajaani, Iisalmi, Kuopio, Jyvaskyla, Jamsa, Orivesi Contact...

Descoperă mai multe la Finlanda ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura