Helsinki vrea să scape de cerşetori

5
2241

Cerşitului ar trebui să fie interzis prin lege, susţine primarul capitalei finlandeze, amintind că acest fenomen s-a intensificat odată cu aderarea Romaniei şi Bulgariei la Uniunea Europeană, relatează Helsingin Sanomat in ediţia electronică.

Observaţiile primarului din Helsinki, Jussi Pajunen (foto), care vrea să interzică cerşitul, au fost făcute pe marginea volumului intitulat „Regatul Cerşetorilor ” Adevărul despre cerşetorii romi şi alte minciuni” scris de jurnalistul Kimmo Oksanen. Cartea descrie situaţia cerşetorilor de pe străzi. Pe de o parte, este o poveste despre oameni care cerşesc, pe de altă parte, o serie de reacţii ale oficialilor faţă de acest fenomen, susţine primarul.

„Punctul meu de vedere referitor la cerşit este clar. Nu vreau ca acest tip de profesie să se inrădăcineze aici. Nu face parte din cultura noastră”, a precizat primarul. „Ar fi bine dacă cerşitul ar fi interzis. Din păcate nu mai avem la dispoziţie ordonanţele orăşeneşti. Ar fi fost un instrument mult mai flexibil. Fără cerşit sau rugăminţi insistente”, a continuat el.

Edilul capitalei finlandeze susţine insă că „fiecare cerşetor rrom trebuie să aibă aceeaşi valoare ca fiinţă umană ca fiecare” dintre finlandezi. „Oricare dintre ei ar putea fi unul dintre noi. Oricare dintre noi ar putea fi unul dintre ei”, a explicat el.

Potrivit lui Pajunen, nu toţi rromii sunt cerşetori, cei mai mulţi fiind cetăţeni obişnuiţi care sunt victime ale sărăciei şi ale discriminării. O anumită parte a cărţii face referire la Romania. O altă parte pe care edilul o consideră interesantă este o comparaţie intre acţiunile intreprinse de autorităţile finlandeze şi realitatea din anumite ţări europene. Autorul estimează că sunt aproximativ 200 de cerşetori rromi in Finlanda. in Italia, sunt circa 70.000, veniţi numai din Romania.

Totodată, locuitorii din Helsinki sunt de părere că fenomenul cerşitului s-a intensificat şi a devenit mai agresiv, a declarat un oficial din cadrul Departamentului de servicii sociale, Jarmo Raiha, care coordonează de asemenea proiectul „Populaţia rromă de pe drumuri”.

„Problemele cerşetorilor nu vor fi rezolvate prin oferirea de bani. Ar trebui abordate ca o problemă a drepturilor omului”, a menţionat Raiha. Potrivit Helsingin Sanomat, circa 30 de cerşetori pot fi văzuţi zilnic in centrul capitalei finlandeze.

…. Externe

5 COMENTARII

  1. eu cred ca ar fi bine sa se dea o lege pentru toti tigani din europa sa fie primiti in orice tara din europa sa aiba dreptul la azil politic penruca in orice tara din europa au ajutor social care este de 300-500e peluna de persoana care ei cu bani acestia traiesc ft. bine exe. familie 2 adulti 2-3 copii au in jur de 1000e pe luna traiesc sa li se dea o casa un apartament ceva si atunci scapa de cersetori europa. uite aici in finlanda am intilnit un moldovean care este pe azil politic si are 90e pe saptamana are casa are tot. asa cred eu ca ar fi bine pentruca astea care cersesc nu cersesc ca au bani si sint bogati daca ar fi bogati nar veni sa doarma pe afara si prin corturi sau masini pt. 10-15e pe zi din care isi iau mancare cu ce mai raman hai sa zicem ca toata vara cat stau pe aici strang 2000 de euro vine iarna plec acasa, acasa nu au nici un venit toat iarna cheltuiesc bani la vara iarasi vin si tot asa toata viata. ganditi-va si voi putin saracia il inpinge pe om la toate. SI ACUM PT. TOTI CARE SINT CONTRA CERSITORILOR, RUGATIVA SA NU AJUNGETI CA EI SA NAVETI PASTE SI CRACIUN SA LE FACI PLANGAND PE DRUM–URI. Bye bye BINO

  2. pt. ili eu cred ca tu ar trebui sa fii cersetoare sa vezi si tu cum e viata de cersetor sa mergi intro tara straina unde nai pe nimeni nu ai casa nu ai masa nu ai unde sa te speli nu ai nimic sa vezi si tu cum e cred ca poate e mai bine in reservatie de cat cerstor ca cersetori nu cersesc de bine ci de lipsuri intelegi salbatico.

  3. pt. ili eu cred ca tu ar trebui sa fii cersetoare sa vezi si tu cum e viata de cersetor sa mergi intro tara straina unde nai pe nimeni nu ai casa nu ai masa nu ai unde sa te speli nu ai nimic sa vezi si tu cum e cred ca poate e mai bine in reservatie de cat cerstor ca cersetori nu cersesc de bine ci de lipsuri intelegi salbatico.

  4. Pentru indivizi de teapa celor ce se semneaza bino si marius nu am nici o mila. Ducetiva la munca jegosilor pentru ca faceti umbra pamantului degeaba. Voi stiti sa faceti si altceva decat sa cersiti si sa furati ? Sunteti niste paraziti umani si o sa muriti ca niste paraziti. De acum incolo asteptativa sa va primiti suturi in freza pe strazile marilor orase din Finlanda.
    Moarte tiganilor si cocalarilor de pretutindeni !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.