Finlanda va furniza informaţii privind zborurile suspecte ale CIA

0
1811


Două ministere finlandeze au anunţat joi că au acceptat să furnizeze informaţii asupra celor 250 de zboruri care au tranzitat ţara intre 2001 şi 2006, dintre care unele este posibil să fi reprezentat transporturi secrete ale CIA de deţinuţi suspectaţi de terorism.

Ministerul Afacerilor externe şi cel al Transporturilor, care au anunţat decizia intr-un comunicat comun, au cedat astfel in faţa presiunii filialei finlandeze a Amnesty International.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului cere o anchetă exhaustivă asupra posibilei tranzitări a Finlandei de către avioane in care CIA transporta ilegal persoane suspectate de terorism.

in cadrul unui program numit „Extraordinary Rendition” creat de SUA in 2001, suspecţii capturaţi in cursul ‘războiului impotriva terorismului’ declanşat de Washington după atentatele de la 11 septembrie ar fi fost transportaţi ilegal in ţări ca Afganistan, Egipt, Iordania şi Romania pentru a fi supuşi la interogatorii, scrie France Presse.

„Ministerele au stabilit că publicarea de informaţii privind zborurile este conformă cu drepturile internaţionale ale omului şi cu justiţia şi din punctul de vedere al sistemului nostru naţional de drepturi fundamentale există motive bune pentru a face aceste informaţii publice”, se menţionează in comunicatul finlandez.

Pană in prezent, responsabilii finlandezi au fost reticenţi să furnizeze informaţii privind zborurile in cauză, evocand necesitatea de a proteja confidenţialitatea activităţilor Finavia, autoritatea finlandeză de aviaţie civilă. Filiala finlandeză a Amnesty International a salutat decizia anunţată joi.

Sursa: Agerpres

Finlanda va furniza informaţii privind zborurile suspecte ale CIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.