Kit-ul mamei începătoare” este un proiect aplicat cu succes în Finlanda, iar rezultatele vorbesc de la sine. Respectând această tradiție veche de 75 de ani, Finlanda se numără astăzi printre țările cu cea mai mică rată a mortalității infantile, potrivit BBC, care a realizat un reportaj amplu dedicat cutiei-minune care a schimbat viețile a mii de femei, devenind un simbol al ideii de egalitate și al importanței copilului.
Pachetul de maternitate, dăruit de guvernul finlandez fiecărei femei însărcinate care urmează să aducă pe lume un bebeluș cuprinde hăinuțe, lenjerie de pat, saltea, scutece și jucării. Interesant este că inițiatorii acestui proiect, ce datează încă din 1930, s-au gândit la toate. Iar cutia în care se află toate aceste lucruri poate fi folosită, și chiar este, ca pătuț pentru bebeluși. Pe lângă cele enumerate mai sus, cutia de maternitate conține și body-uri, un sac de dormit, echipament pentru afară, și produse necesare băiței noului născut.
Salteaua și lenjeria fac ca micuța cutie să devină primul pat al bebelușului. Și, scrie BBC, cei mai mulți copii finlandezi, din toate păturile sociale, odată aduși acasă, au dormit între cele patru laturi de carton ale cutiei.
Guvernul finlandez a luat în calcul și varianta ca viitoarele mămici să refuze cutia. În schimb, statul le oferă suma de 140 de euro. Datele oficiale arată că 95% dintre femei aleg varianta kit-ului pentru mame începătoare.
mai mult la :