Cum e iarna în Finlanda, unde „codul roşu“ ar trebui să ţină jumătate de an. „La minus 34 de grade Celsius, niciun drum nu a fost blocat“

0
2923

Alina Sînziana Filipoaia, de 25 de ani, o româncă stabilită în Finlanda, ne povesteşte cum trec iarna locuitorii de la Cercul Polar. De obicei, spune ea, prima zăpadă cade la începutul lunii octombrie şi se topeşte la sfârşitul lui aprilie sau începutul lunii mai. Practic, ar trebui la zona de nord a ţării să fie sub Cod Roşu jumătate de an.

„Nu ninge în fiecare zi, dar sunt căderi masive de zăpadă cam la fiecare două – trei săptămâni. De obicei, se monitorizează foarte atent condiţiile meteo pentru a se acţiona în consecinţă. Niciodată autorităţile de aici nu sunt luate prin surprindere“, spune românca.

În săptămâna care se încheie astăzi temperatura a scăzut până la minus 33 – minus 34 de grade Celsius, iar viscolul a făcut ravagii, însă niciun drum nu a fost blocat.   Când sunt căderi masive de zăpadă, spune Alina Sînziana Filipoaia, s-au curăţat străzile în flux continuu.

„Aici, totul este foarte bine organizat şi nu prea se abat de la reguli, doa în cazul în care sunt schimbate rutele transportului în comun. Sunt hărţi cu străzile oraşelor pe categorii de mentenanţă: prioritare sunt drumurile principale şi străzile pe care circulă mijloacele de transport public. Abia după ce acestea sunt deszăpezite urmează arterele secundare şi zonele rezidenţiale. Însă niciodată nu e voie să se întârzie mai mult de trei zile“, povesteşte românca.Citeste mai mult: adev.ro/ojgr3d
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.