Unul dintre efectele neaşteptate ale crizei din Ucraina este apropierea Finlandei şi Suediei de Alianţa Nord-Atlantică, a declarat ministrul finlandez al apărării, Carl Haglund, citat luni de portalul finlandez de ştiri YLE şi de agenţia rusă RIA Novosti.
‘Este oarecum paradoxal că acţiunile Rusiei au adus Finlanda şi Suedia mai aproape ca oricând de aderarea la NATO. Nu cred că aceasta era intenţia Rusiei’, a declarat ministrul Haglund la o conferinţă a formaţiunii pe care o conduce, Partidul Popular Suedez din Finlanda (RKP). El a subliniat în acest context că Finlanda trebuie să se angajeze într-o dezbatere serioasă despre securitate şi apărare, iar partidul pe care-l conduce ar trebui să-şi formuleze o poziţie oficială cu privire la aceste probleme până cel târziu la conferinţa de anul viitor.
O posibilă admitere a celor două ţări scandinave în NATO ar avea implicaţii considerabile pentru Rusia, mai ales dacă analizăm cazul Finlandei, ce are cu aceasta o frontieră de 1.200 de kilometri. În cazul unei consolidări a cooperării Alianţei cu Ucraina şi Georgia, atunci NATO ar avea sub control întreaga vecinătate vestică a Rusiei, de la Oceanul Arctic, până în Marea Neagră şi Caucaz. De altfel, Finlanda, Suedia, Ucraina şi Georgia sunt singurele state din afara NATO care au participat la programul de aplicaţii Response Force, desfăşurat de Alianţă în anul 2006 în insulele Capului Verde, din vestul Africii, constată agenţia rusă de presă.
Finlanda a semnat luna trecută un memorandum de înţelegere cu NATO, ce permite navelor şi avioanelor Alianţei să staţioneze pe teritoriul său şi prevede posibilitatea ca armata finlandeză să primească asistenţă dacă solicită acest lucru. În opinia agenţiei RIA Novosti, acest acord înseamnă practic că Finlanda va fi sub protecţia Articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic, ce prevede apărarea colectivă a membrilor Alianţei.
mai mult la :