Presedintele Nokia si al Royal Dutch Shell practica o „solidaritate sociala” care imbratiseaza capitalismul incercand in acelasi timp sa-i evite excesele, scrie Financial Times.
In ciuda faptului ca este presedintele a doua dintre cele mai mari companii ale Europei si conduce un grup al celor mai importanti industrialisti ai continentului, Jorma Ollila nu este un nume foarte cunoscut. Acest lucru se potriveste cu stilul operational al finlandezului,58 ani, care este presedinte atat al Nokia, cea mai mare companie de telefoane mobile din lume, cat si al Royal Dutch Shell, cel mai mare grup petrolier european. Aceste posturi sunt non-executive.
Mascand nivelul influentei pe care Ollila o are in prezent, stilul sau modest contrasteaza clar cu realizarile sale. Succesul inregistrat de Ollila in cei 15 ani ca director executiv al Nokia, perioada in care a transformat un conglomerat industrial cu probleme intr-o companie de renume la nivel international in domeniul telefoanelor mobile, i-a determinat pe adolescentii britanici sa-l voteze drept cel mai creativ ganditor al timpurilor moderne in cadrul unui studiu realizat cu cinci ani in urma de Design Council din Marea Britanie. Un manager profund analitic, lui Ollila ii place sa gandeasca lucrurile in profunzime.
Ollila admite ca Europa s-a descurcat bine in timpul crizei pana in acest moment, sustinand insa ca principalul test al unitatii nu a venit inca. In lipsa unei abordari comune, Ollila se teme pentru competitivitatea Europei. Acesta ii indeamna pe liderii europeni sa uite de reglementare si sa incerce sa salveze lumea de o „recesiune prelungita si profunda”, ale carei sanse sunt reale, dar totusi sub 50%. Ollila avertizeaza in acelasi timp in legatura cu posibilitatea izbucnirii unor proteste sociale dinspre tarile mai mici ale Uniunii Europene. „Este responsabilitatea noastra sa cladim un sistem cu o anumita stabilitate pentru oameni”…. zf