Acces la servicii medicale pentru romii romani din Finlanda

0
1689

Romii romani din Finlanda vor avea acces la servicii medicale la o clinică a cărei locaţie este secretă şi care se va deschide in februarie, potrivit revistei Asociaţiei Medicale Finlandeze, citate de Helsingin Sanomat in ediţia electronică.

Clinica este destinată in primul rand cetăţenilor străini care trăiesc ilegal in Finlanda, dar, potrivit cotidianului finlandez, romii din Romania pot veni la această clinică, deşi ei sunt cetăţeni UE şi se află oficial in Finlanda in calitate de turişti.

De multe ori, victimele traficului de persoane şi alte persoane fără documente legale care trăiesc in Finlanda nu au banii necesari sau curajul de a face apel la asistenţă medicală atunci cand au nevoie, potrivit cotidianului.

„Deseori, romii nu sunt inregistraţi ca rezidenţi in ţările lor natale, aşa că nu deţin un card european de asigurări medicale şi nu sunt eligibili pentru servicii medicale in Finlanda”, a declarat Pekka Tuomola, directorul departamentului de abuz de substanţe şi psihiatrie de la Institutul Deaconess din Helsinki.

Modelul pentru această clinică provine din Suedia, unde operează şapte astfel de clinici pentru străini fără documente legale.

Acces la servicii medicale pentru romii romani din Finlanda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.