Imaginea zilei. Cum vin la școală elevii unei școli din Finlanda la – 17 grade

Afară este -17C, iar la o școală din Oulu, Finlanda, țară cu cel mă bun sistem educațional și printre cele mai prospere din lume, din 1200 elevi, o mie vin la școală Mai mult »

Premierul Finlandei acuză Rusia că ar fi bruiat semnalul GPS în nordul țării în cursul exercițiilor NATO/ Kremlinul respinge acuzațiile

Juha Sipila, premierul Finlandei, a declarat că semnalul GPS în nordul țării a fost bruiat în cursul recentelor exerciții NATO din zona Norvegiei, adăugând că este posibil ca Rusia să fi fost Mai mult »

În Finlanda, oamenii fără adăpost își iau rămas bun de la stradă​

Datorită politicii sale de “locuință primară”, țara mică din Nord a reușit să reducă în mod considerabil numărul persoanelor fără adăpost. Un succes care îi intrigă pe vecinii săi europeni, potrivit Le Mai mult »

Noul preşedinte al Finlandei, Sauli Niinisto, a depus jurământul pentru al doilea mandat

Preşedintele Sauli Niinisto a depus joi jurământul pentru al doilea mandat la conducerea Finlandei, în urma victoriei sale răsunătoare la alegerile de la sfârşitul săptămânii trecute, relatează DPA. Niinisto a obţinut duminică Mai mult »

Un politician din Finlanda solicită retragerea ţării din Uniunea Europeană

Finlanda va părăsi Uniunea Europeană şi se va poziţiona ca Elveţia pentru a îşi proteja independenţa, în cazul în care Laura Huhtasaari, candidatul prezidenţial din partea partidului eurosceptic Adevăraţii Finlandezi, va câştiga Mai mult »

Finlanda: Poliţia a lansat o anchetă după scurgerea în presă a unor documente ultrasecrete

Poliţia finlandeză a lansat luni o anchetă preliminară pentru ‘divulgarea de informaţii privind securitatea naţională’, după publicarea unui articol bazat pe documente secrete în legătură cu activitatea Centrului de informaţii şi analiză Mai mult »

Un sondaj de opinie făcut public duminică a arătat că 59% dintre finlandezi se opun aderării la NATO, în contextul în care secretarul american al apărării, James Mattis, a sosit la Helsinki Mai mult »

Finlanda, Țara cu cel mai performant sistem de educație nu mai face copii

Mesaj pentru politicienii care vor să salveze România cu o strategie naţională de stimulare a natalităţii: lăsaţi stiloul jos, nu se poate. În cel mai bun loc unde ai putea sa creşti Mai mult »

Finlanda: Trei suspecți în ancheta privind atacul cu cuțit, puși în libertate

Trei din cele șapte persoane reținute în cadrul anchetei referitoare la atacul cu cuțit comis pe 18 august la Turku, în sud-vestul Finlandei, și în care au fost ucise două femei, au Mai mult »

Ambasadoarea Finlandei în România, Päivi Pohjanheimo, despre rolul propagandei rusești: „Să creeze neîncredere între instituții și între state“ | INTERVIU ROMÂNIA LIBERĂ

Reprezentanta diplomației de la Helsinki consideră că relațiile dintre Finlanda și România nu sunt afectate de celebrul caz în care doctorița de origine română cu cetățenie finlandeză căreia statul finlandez i-a luat Mai mult »

Finlanda le-a oferit cetăţenilor un venit lunar de bază, iar măsura are un efect neaşteptat

Finlanda a introdus, în premieră, un proiect pilot prin care le oferă unor cetăţeni un venit lunar de bază. Iar efectul direct al acestei măsuri a fost unul pozitiv şi neaşteptat, spun Mai mult »

Manuel Costescu, parlamentar USR, în cel mai mare cotidian din Finlanda

“Halusin elämälleni tarkoituksen” – investointipankkiiri Lontoosta lähti kansanedustajaksi Romaniaan. Lontoon Cityn entinen pankkiiri Manuel Costescu valitsee politiikassa mieluummin pienet askeleet kuin ideologian. Mies on entinen Lontoon Cityn pankkiiri. 40-vuotias. Hän kävi maineikkaan Mai mult »

Și la Helsinki în Finlanda, Grindeanu & Dragnea sînt faimoși. “Romanialaiset huutaa : ✊ Yöllä, kuten varkaat !!!”

Romanian presidentti ja hallitus avoimessa sodassa – ”Tätä EU ei ole ymmärtänyt” Presidentti vaatii hallituksen eroa, mutta hallitus ei peräänny. Eroaminen ei kuulu itäeurooppalaiseen poliittiseen kulttuuriin. Romaniassa maan presidentti ja hallituspuolue sosiaalidemokraatit Mai mult »

în presa din Finlanda despre protestele mamut din Romania ”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia? / În ce țară un guvern elimină legile împotriva corupției și iartă criminali?”

Mielenosoittajat vaativat Romanian hallituksen eroa – ”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia?” Vaikka pääministeri Sorin Grindeanun johtama hallitus päätti sunnuntaina perua kiistellyn korruptiolain, satojatuhansia ihmisiä Bukarestiin parlamentin Mai mult »

Finlanda se pregătește de RĂZBOI cu Rusia: Centru special de LUPTĂ alături de țări din UE și NATO

Finlanda a anunţat luni înfiinţarea unei organizaţii internaţionale de luptă împotriva ‘ameninţărilor hibride’ – în principal dezinformarea şi radicalizarea venite dinspre Rusia şi gruparea Statul Islamic (SI) – şi care să reunească Mai mult »

Poliția finlandeza a evacuat o tabără de rromi din Tampere. Suspectati de furturi si alte infractiuni, rromii au fost trimisi înapoi în Romania

Poliisi tyhjensi romanien leiripaikan Tampereella Poliisi tyhjensi maanantaina romanien leiripaikan Tampereen Sulkavuoressa. Poliisin mukaan leirin romanialaistaustaisia asukkaita epäillään omaisuusrikoksista. Sulkavuoressa, pelastuslaitoksen harjoitusalueella, arvellaan asuvan noin parikymmentä ulkomaalaista Romania. Paikalla oli useita poliisipartioita. Mai mult »

Interviul cu românul care a ajuns în țara lui Moș Crăciun: “Am semnat contractul, iar câteva ore mai târziu am fost rezervă!”

Nicolae Vasile a semnat cu PS Kemi Kings, un club mai tânăr decât el cu 4 ani, fondat în 1999, prima dată promovat în prima ligă din Finlanda. Rămas liber de contract Mai mult »

Norvegia intentioneaza sa ofere Finlandei un varf muntos cu ocazia centenarului din 2017. Ce presupune acest cadou

Norvegia se gandeste sa ofere Finlandei, care isi va aniversa centenarul in 2017, un varf muntos de 1331 de metri, scrie 20minutes.ch, citeaza Agerpres. Cadoul ar urma sa fie oferit Finlandei anul Mai mult »

Simone Tempestini este pregătit să “zboare” în Finlanda

Simone Tempestini este lider în Junior WRC înaintea etapei finlandeze. Cele mai rapide probe speciale din lume. Etapa a treia din Junior WRC se va desfășura în perioada 28 – 31 iulie Mai mult »

Finlanda dă tonul unei revoluții: fără mașini personale în oraș după 2025

Autoritățile finlandeze încearcă să dezvolte un plan care va elimina nevoia de a deține o mașină în oraș. Cheile aceste strategii: un transport în comun cu rute flexibile, mașini autonome pe care Mai mult »

 

COMUNICAT DE PRESĂ: Zilele Culturii Române la Helsinki

În perioada 5-13 mai 2015, Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Finlanda, va organiza, în premieră, Zilele Culturii Române la Helsinki. Proiectul acoperă domeniile literaturii, istoriei, muzicii şi artei şi se bucură de sprijinul mai multor instituţii finlandeze de mare prestigiu – galeria MUU, clubul de jazz Storyville şi Universitatea din Helsinki. Printre invitaţii primei ediţii a Zilelor Culturii Române la Helsinki se numără artistul Ion Bârlădeanu, istoricul Aurelian Crăiuţu, pianistul Marian Petrescu şi scriitorul Lucian Dan Teodorovici.

icr2

Program:

  • 5 mai, ora 14:15, Facultatea de Filosofie a Universităţii din Helsinki (Unioninkatu 40, sala A110): Conferinţa „Finding Happiness in Unusual Circumstances“ susţinută de Aurelian Crăiuţu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Indiana. În limba engleză.

Prelegerea discută conceptul de „fericire“ din perspectiva celor obligaţi să trăiască sub opresiunea unor regimuri totalitare, pornind de la lucrările Jurnalul fericirii de Nicolae Steinhardt şi Arhipelagul Gulag de Aleksandr Soljenițîn.

Aurelian Crăiuţu este doctor în ştiinţe politice al Universităţii Princeton (1999), profesor în cadrul Departamentului de Ştiinţe Politice al Universităţii Indiana, Bloomington, şi autorul mai multor studii de filosofie politică publicate la prestigioase edituri din Statele Unite şi România.

  • 7 mai, ora 19.00, Club Storyville (Museigatan 8): Concert Marian Petrescu Trio

Sub titulatura “Classic in Jazz”, Marian Petrescu Trio (Marian Petrescu – pian, Mihai Petrescu – contrabas, Heikki Sandren – percuţie) prezintă un program de aranjamente jazz după lucrări clasice.

Supranumit „Horrowitz al pianului de jazz“, Marian Petrescu studiază pianul de la vârsta de 4 ani. În timpul adolescenţei sale, familia s-a stabilit întâi în Suedia şi apoi în Finlanda, unde Marian Petrescu a studiat pianul clasic la Academia Sibelius din Helsinki. A cântat cu numeroşi muzicieni de prim rang ai circuitului internaţional de jazz, cum ar fi Arturo Sandoval, Toots Thielemans şi Al Jarreau, dar publicul îl cunoaşte şi datorită interpretărilor sale de excepţie din repertoriul clasic. În 2009 a cîştigat premiul Grammy pentru aranjamentul muzical al piesei „West Side Story Medley“ de Bill Cunliffe. În vara acestui an, Marian Petrescu va fi în turneu în Australia, alături de James Morrison.

  • 9 mai, ora 11.00, Arkadia International Bookshop (Nervanderinkatu 11): Întâlnire cu scriitorul Lucian Dan Teodorovici. În limba engleză.
    Evenimentul va include de asemenea lectura în română şi finlandeză a unei scurte selecţii din romanul Matei Brunul.

Lucian Dan Teodorovici este scriitor, regizor de teatru şi scenarist de film şi televiziune. Este totodată coordonator al colecţiei „Ego. Proza“ a Editurii Polirom şi senior editor al săptămânalului Suplimentul de cultură. Este autorul a 7 volume de proză, proză scurtă şi dramaturgie, traduse şi publicate în SUA, Franţa, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia şi Turcia.

Cel mai recent roman al său, Matei Brunul (2011, 2014), este câştigătorul mai multor premii literare, printre care Premiul literar „Augustin Frăţilă“, Premiul revistei Observator cultural şi Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din România (2012).

  • 13 mai – 18 iunie, galeria MUU (Lönnrotinkatu 33): Expoziţie personală Ion Bârlădeanu
    Vernisajul va avea loc pe 13 mai, la ora 17.30, în prezenţa artistului Ion Bârlădeanu şi a curatorului Dan Popescu.

Expoziţia, intitulată Art Against All Odds, este o retrospectivă şi prezintă un număr de peste 120 de lucrări, atât desene ale artistului din anii 1970, cât şi colaje realizate de acesta înainte şi după ’89.

Artistul român Ion Bârlădeanu a fost descoperit de lumea internaţională a artei în 2009, când a avut primele prezenţe în expoziţii internaţionale şi a fost remarcat datorită tehnicii şi esteticii lucrărilor sale. Tehnica sa include în primul rând colajul, cu o estetică amintind de pop-art, cu tentă satirică, socială şi politică.

Aceasta este prima expoziţie personală a artistului român în Europa de Nord, realizată în colaborare cu Galeria H’Art din Bucureşti şi galeria finlandeză MUU, una dintre cele mai vechi şi binecunoscute instituţii de gen din Helsinki.

Institutul Cultural Român de la Stockholm, singura filială ICR din Nordul Europei, urmăreşte extinderea activităţii sale şi în alte ţări limitrofe Suediei. Zilele Culturii Române la Helsinki este primul program de amploare implementat de ICR Stockholm în Finlanda.

Persoană de contact: Ioana Leca, coordonator de proiect ICR Stockholm– ioana.leca@rkis.se / 0046 8 20 76 00.

Comentarii

Comentarii

Comentariu

%d blogeri au apreciat: