Săraţi mai puţin mancarea şi veţi trăi mai mult, spun studiile unor cercetători de la Universitatea din Helsinki şi din Kuopio. Oamenii de ştiinţă finlandezi notează că o reducere cu 30-35 la sută a consumului de sare in ţara lor, in cursul ultimilor 30 de ani, a contribuit in mare măsură la scăderea cu peste 75 la sută a mortalităţii cardiovasculare la persoanele cu varste sub 65 de ani. in acelaşi timp, speranţa de viaţă a finlandezilor a crescut cu 6-7 ani. Acest beneficiu impresionant s-ar datora, in principal, scăderii cu mai bine de un punct a presiunii arteriale medii a populaţiei. in acelaşi timp, in Statele Unite ale Americii, unde consumul de sare a crescut cu peste 50 la sută intre mijlocul anilor ’80 şi sfarşitul anilor ’90, au sporit necontenit efectele nedorite ale obezităţii. Aceasta deoarece sarea provoacă sete, iar americanii preferă băuturile cu un conţinut bogat de zahăr. Autorii estimează „caştigul” energetic net zilnic la 278 de kilocalorii, iar timpul de mers suplimentar necesar eliminării acestuia la o oră şi zece minute.