Omul din Nokia

1
2191

Dupa ce a pierdut lupta cu tehnica de varf, Jouko Vesala s-a refugiat in padurile Nordului. Finlandezul a invatat sa slefuiasca vase de lemn pentru baut votca.

In Nokia, un mic targ de 28.000 de locuitori, Jouko Vesala s-a nascut si a lucrat peste 40 de ani. Nu a montat cipuri sau antene telefonice, nici nu a instalat programe si jocuri pe celulare. In fabrica de pe malul raului Nokia, Jouko a construit mici locomotive pentru transportat bustenii si a asamblat utilaje de facut hartie. Barbatul se trezea in fiecare dimineata, isi hranea cainele, Piku, si mergea pe jos la uzina.

Un caus costa 50 de euro

„Omul din Nokia” sau „cel care da spirit lemnului”, cum ii spun bastinasii, traieste in satul Vuotso, Laponia, aproape de casa lui Mos Craciun. Pentru arta de a face „kuksa”, Jouko a ajuns renumit in regiune, iar agentii de turism l-au chemat la targurile mestesugaresti. Artizanul Vesala accepta sa isi povesteasca viata ziaristilor, sa invete cuvinte englezesti si sa poarte in piept eticheta: „Performer la zilele Laponiei, 7-13 august”. Inalt, roscovan, nebarbierit, Jouko e o atractie pentru turistii carora le vinde cause cu 50 de euro bucata. Nokianul tine o mana pe jungher, cealalta pe telefon, imparte carti de vizita si ii invita pe curiosi sa bea coniac aprins cu o bricheta….

articol complet la Jurnalul.ro

1 COMENTARIU

  1. kuksajouko Vuotsosta e cainele piku

    Mes amis Jouko et Piku ont heurex d’avoir trouvé votre texte. Car je parle francais je comprends un tout petit peu du texte.
    Jouko etait tres heurex! Il demande si c’ est possible d’ avoir une traduction en allemand, francais ou anglais. Veuillez- lui envoyer une message a son email? Merci beaucoup!
    (Kasper d’Allemagne comme Traduiant).
    Il a des nouveaux „caus 50 – 60 de Euro” !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.