Am cunoscut-o pe Jessika Aro la Varşovia, în marja summitului NATO, la o conferinţă de noapte despre renunţarea şi abandonarea în războiul informaţional. Tânăra finlandeză venea cu o poveste de necrezut, cea a asasinării sale virtuale, respectiv a fost protagonista primului atac de a patra generaţie de război informaţional prin arma numită character assassination, asasinarea persoanei ca entitate morală şi de credibilitate la nivel global, pentru vina de a fi descoperit şi expus fabrica de troli de la Sankt Petersburg.
Delicată şi firavă, dar profund susţinută de cei din jur, fata ajunsese cu greu la Varşovia deoarece numele său se regăsea în mod fals prin mai toate bazele de date, fiind dată în căutare şi acuzată pe vreo trei direcţii de către troli, hackeri şi defăimători de tot genul. Ed Lucas şi Tacam Ildem, fostul asistent al Secretarului General al NATO, o aduseseră la Varşovia pentru a prezenta povestea ei. Pentru a expune nu numai modul în care funcţiona fabrica de troli, dar şi pentru a expune propria sa poveste, când identitatea îi fusese furată şi dublată, cu poze false şi istorii retuşate, fiind expusă drept traficantă de droguri, prostituată şi ofiţer acoperit al CIA, respectiv spion.
Această realitate i-a creat imposibilitatea utilizării propriei identităţi, iar autorităţile finlandeze ajunseseră să-i dea un alt număr de identitate şi o altă identitate în sine, dar care tăcea asupra întregului său trecut pentru că referirea la acesta o readucea în situaţia deţinerii a patru dosare diferite, în state diferite, inventate de hacker şi troli. În 2016, după ce ne-am întâlnit în iulie la Varşovia, Jessica Aro i-a dat în judecată pe cei identificaţi de către poliţia cibernetică finlandeză ca fiind autorii falsurilor şi a defăimării. Joi s-a încheiat acest proces, după trei ani, cu cele mai dure pedepse pe care le puteai aştepta de la justiţia finlandeză pentru trei dintre ei.
Că au acuzat-o de rusofobie e una, dar asasinarea virtuală e alta şi costurile pe măsură. Trei oameni au fost acuzaţi, doi pentru defăimare şi o femeie pentru trolling pe bani, unii primiţi ca atare de la unul dintre defăimători, alţii, în bitcoini, de la „un donator privat anonim“. Pentru că aşa se plătesc aceste servicii virtuale.
Cei trei au declarat apel. Atacurile la adresa jurnalistei au fost „evident şi demonstrate drept false“, dar şi „sistematice şi continue pentru o perioadă excepţional de lungă de timp“. Ilja Janitskin, un finlandez cu origini ruse, de la un website vituperant la adresa oricui atacă Rusia, a imigranţilor, evreilor şi a UE, a primit 22 luni cu executare pentru 16 capete de acuzare împotriva fetei, în timp ce Johan Backman, autointitulat „apărător al drepturilor omului“ – care stă mai mult în Rusia şi e apărător strident al lui Vladimir Putin, fiind şi reprezentantul pentru Europa de Nord al Institutului rus de Studii Strategice, un apendice al SVR, serviciul rus de informaţii externe, dar şi pseudo-reprezentantul statelor nordice în Republica Populară Donetsk, în zona ocupată din Estul Ucrainei – a primit un an cu suspendare pentru defăimare în formă agravantă.
Femeia, cu nume nepublic, angajata lui Janitskin a primit o pedeapsă cu suspendare. Toţi trei au de plătit Jessikăi Aro 155.000 de dolari plus cheltuielile de judecată. Rossiya 24, postul de propagandă al Kremlinului, a susţinut vineri că e vorba despre un proces politic împotriva unor dizidenţi finlandezi care se opun „demonizării Rusiei“.
Întreaga persecuţie asupra jurnalistei din televiziunea publică finlandeză a fost orchestrată de către Backman. Pe site-ul MV-Lehti, Janitskin a photoshopat poze pornografice cu figura lui Jessika, în timp ce un raport al poliţiei din studenţie când a fost prinsă consumând droguri – fără urmări legale – a fost transformat în probă pentru „traficanta de droguri“ din poveştile şi dosarele false vehiculate de armata de hackeri şi troli ruşi.
Citeste mai mult: adev.ro/ph76ug
Citeste mai mult: adev.ro/ph76ug