Guma de mestecat veche de 5.000 de ani gasita in Finlanda

1
1977
Foto: BBCDescoperire bizara facuta de o tanara britanica pe un si arheologic din Finlanda. Sarah Pickin, de la Universitatea Derby, a gasit o bucata de scoarta de copac, despre care oamenii de stiinta cred ca ar fi fost folosita pe post de guma de mestecat in antichitate.

Potrivit BBC, istoricii au constatat ca este vorba despre un fragment din scoarta unui mesteacan, iar oamenii din neolitic foloseau aceasta planta pentru efectul sau antiseptic in tratarea infectiilor gingiilor.

„Este o descoperire deosebit de importanta pentru ca se observa cu claritatea urma lasata de dinti. Scoarta de mesteacan contine fenoli, care au efect antiseptic”, a precizat Trevor Brown, profesorul in cadrul Universitatii Derby.

Studenta care a gasit guma de mestecat antica s-a arata incantata. Ea s-a oferit voluntar sa participe la un program gazduit de un centru de istorie finlandez si a avut astfel ocazia sa faca prima descoperire din cariera.

Sursa: BBC

1 COMENTARIU

  1. Sau studenta americană este naiva sau naivi sunt redactorii români de la BBC. Mai întâi si mai întâi scoarta de mesteacan nu este guma. Nu tot ce se mesteca este guma. Amerindienii au mestecat de eveacuri frunze de coca, prin orient se mesteca, si azi, tot felul de plante asa ca descoperirea este deaprte de a fi epocala.

    Un alt aspect, de data aceasta comercial, da un imbold nou Finlandei sa-si comercializeze descoperirea, xilitolul, substanta zaharoasa extrasa din lemnul de mesteacan, substanta tratata cu indiferenta în afara Finlandei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.