Finlanda, tinta unui spionaj informatic care a durat mai multi ani

0
1534


Finlanda a anunţat joi că ministerul Afacerilor Externe a fost ţinta unui „vast” spionaj informatic, insă că acesta nu a vizat „cele mai sensibile informaţii”.

Conform liderului diplomaţiei, Erkki Tuomioja, serviciul de securitate naţional al poliţiei finlandeze a deschis o anchetă pentru „spionaj agravat”.

„Este foarte problematic”, a mărturisit Toumioja, care a apărut in faţa presei la cateva ore după ce postul de televiziune finlandez MTV3 a dezvăluit cazul joi după-amiază.

Conform autorităţilor, spionajul a durat „mult timp” şi a fost detectat la inceputul lui 2013. Finlanda a informat deja celelalte guverne ale Uniunii Europene.

Conform lui Tuomioja, sistemul de spionaj informatic este „foarte sofisticat”, insă „informaţiile cele mai sensibile”, in special cele cu privire la relaţiile internaţionale, nu au fost pierdute, deoarece informaţiile cele mai secrete „nu se află in reţeaua” ţintă.

Conform informaţiilor transmise de postul MTV3, autorităţile finlandeze suspectează serviciile secrete ale Rusiei şi Chinei că s-ar afla in spatele acestor atacuri. Tuomioja a refuzat să dea numele suspecţilor, insă a indicat că „suspecţii vor fi probabil numiţi” cand va incepe procesul.

Finlanda, tinta unui spionaj informatic care a durat mai multi ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.