Finlanda – tara lui „A fost odata…”

0
1735


Locuitorii Finlandei traiesc, parca, intr-o poveste, inconjurati de cetati medievale, castele de zapada, parcuri de distractii si peisaje unice. Tot de domeniul supranaturalului tine si capacitatea lor de a intelege viitorul. Tehnologia si arta moderna sunt doua dintre valorile acestei tari.

„Nopti albe” in Helsinki

Localnicii mai folosesc inca expresia „un mare sat” atunci cand isi descriu capitala, pentru ca Helsinki pastreaza parfumul micilor orase: cladirile sunt potrivit de inalte, iar in zonele principale predomina arhitectura secolului XIX. Asezarea e inconjurata de apa din aproape toate partile, e plina de spatii verzi, dar si de cafenele in aer liber.

Zona zero a Capitalei este Piata Senatului, proiectata in prima jumatate a secolului XIX de arhitectul german Carl Ludwig Engel, „responsabil” pentru multe dintre cladirile faimoase ale orasului. Patru constructii principale inconjoara piata: Catedrala Helsinki, Palatul Guvernamental, cladirea principala a Universitatii Helsinki si Biblioteca Nationala. De altfel, nu doar arhitectura, ci si celelalte forme ale artei au un loc special in modul de viata finlandez. Muzeele si galeriile care prezinta lucrari ale artistilor vizuali contemporani fac deliciul vizitatorilor. Pentru o experienta unica, viziteaza Muzeul de Arta Contemporana Kiasma, al carui scop declarat este spargerea barierelor artei. Lucrari inovatoare se gasesc si la Muzeul Finlandez de Fotografie, recent renovat. Cladirea acestuia e impartita in trei sectiuni: una rezervata colectiilor permanente, o alta pentru expozitii periodice si o a treia destinata tinerilor fotografi.

Pentru adrenalina si amuzament va sta la dispozitie Parcul de distractii Linnanmaki, care are un montagnes russes din lemn, vechi de o jumatate de secol. Echipamente de agrement sunt insa pentru toti turistii, nu doar pentru cei viteji. Parcul e deschis doar in perioada mai-septembrie. Tot de curaj tine si vizitarea reptilelor de la Tropicario, un alt obiectiv turistic al capitalei. Doar un geam va va desparti de cei mai veninosi serpi de pe glob sau de crocodili care isi asteapta nerabdatori masa. Aici se afla si cea mai mare colectie de serpi gigantici din nordul Europei!

Viata de noapte e efervescenta in Helsinki, vara, desi termenul „noapte” nu e dintre cele mai potrivite, pentru ca soarele sta ascuns doar timp de cateva ore pe zi, in sudul Finlandei. Cluburile sunt pline cu turisti dornici sa invete de la localnici pasii de dans specifici ritmurilor autohtone…. descopera

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.