🇫🇮 Social-democrații finlandezi au câștigat la mustață în fața populiștilor de dreapta la alegerile parlamentare. Totuși, rezultatul face parte dintr-o tendință îngrijorătoare înaintea alegerilor europarlamentare.

După o privire superficială, am putea spune că social-democrații, atât de încercați în ultimul timp, trebuie să se bucure că în sfârșit unul dintre partidele lor a câștigat niște alegeri. În Finlanda, social-democrații vor fi, într-adevăr, cel mai puternic partid, dar cu circa 18 procente vor obține numai 40 din cele 200 de mandate, ceea ce înseamnă că sunt departe de a avea o majoritate. Cu toate acestea, vor conduce un guvern de coaliție, iar un social-democrat ar putea deveni premier la Helsinki.

Dar, la o privire mai atentă, se observă că populiștii de dreapta, ”Finlandezii”, au obținut numai 0,2 puncte procentuale mai puțin decât social-democrații și vor avea 39 de mandate în parlament. Așa că motivele de bucurie nu sunt chiar atât de multe, mai ales pentru partidele liberale de guvernământ, care au fost pedepsite de electorat, în ciuda succeselor economice. ”Finlandezii” și-au revenit după divizare și o nouă radicalizare, în urmă cu doi ani.

Populist și filosof: Jussi Halla-aho

mai mult la :   /www.dw.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.