Evreii DIN fINLANDA care au luptat pentru Hitler: "Am avut un duşman comun"

0
1743

Au luptat alături de nemţi, i-au vindecat și de multe ori s-au imprieteni cu ei. Dar cum se simt evreii din Finlanda astăzi, cand se vorbeşte despre neobişnuita şi foarte puţin cunoscuta alianță făcută cu naziștii?

in septembrie 1941, un medic militar primit Cruce de Fier de la inaltul Comandament German, pentru fapte eroice. in faţa ameninţării sovietice, maiorul Leo Skurnik, un medic care a avut odată ambiția de a deveni pianist, a decis evacuarea a unui spital de campanie de la granița finlandeză-rusă, salvand vieţile a peste 600 de oameni, inclusiv membrii SS, scrie .

Skurnik n-a fost singurul soldat care a primit Crucea de Fier in timpul celui de-al doilea război mondial, peste patru milioane de persoane fost decoraţi, dar in cazul său onoarea e ieşită din comun: era evreu. De altfel peste 300 de evrei au luptat cot la cot cu naziștii atunci cand Finlanda a intrat in război, in iunie 1941, impotriva Uniunii Sovietice, duşmanul lor comun, punctează jurnalistul Paul Kendall, intr-un amplu reportaj.

Alianța dintre Hitler și rasa pe care o dorea exterminată- evreii finlandezi au fost singurii care au luptat ca aliaţi ai Germaniei – este unul dintre paradoxurile celui de-al doilea război mondial. Şi totuși aproape nimeni, inclusiv mulţi finlandezi, nu au cunoştinţă de această alianţă bizară.

De ce nu se ştie?

„Trăiesc de 25 de ani in Filnlanda şi n-am auzit despre asta. Şi eu sunt evreu. Nu este o poveste cunoscută”, a declarat John Simon, care s-a mutat din New York, la Helsinki, in 1982.

Motivele pentru care istoria este foarte puţin cunoscută ţine de ceea ce inseamnă să fii evreu și de dorinţa de a fi acceptat de ţara in care trăieşti. Veteranii evrei – dintre care o mană sunt incă in viață – insistă că nu au de ce să se ruşineze pentru ceea ce au făcut. Dar dacă petreci o seară in compania lor, vorbind şi cu alți membri ai comunității care au analizat evenimentele in detaliu, iți dai seama că faptul că s-au aliat cu naziştii pe campul de luptă, a lăsat urme adanci, explică Paul Kendall.

Prima dată cand evreii din Finlanda au intrat in armată, a fost in 1939. Un tanăr evreu, de 23 de ani, din Vyborg, a fost recrutat cand Uniunea Sovietică a invadat Finlanda. La fel ca şi alţi evrei, el şi-a făcut datoria din toată inima, fiind dispus să moară pentru ţară. Războiul care a izbucnit in 1939, cunoscut in Finlanda ca Războiul Iernii, a fost considerat de populația evreiască drept o șansă de a demonstra că sunt cetățeni finlandezi loiali.

Evreii care au luptat pentru Hitler: „Am avut un duşman

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.