Concediu in tara lui Mos Craciun

1
1753

Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul ca Mos Craciun exista. Si nici locul in care el isi duce existenta timp de 364 de zile pe an: in Finlanda, la cativa pasi de Cercul Polar de Nord. Aici s-a dezvoltat o veritabila industrie a Craciunului, pentru ca numarul celor care vor sa-l intalneasca in clipa in care isi incarca sacii cu cadouri sau macar sa-i calareasca renii cateva minute este din ce in ce mai mare.
Trebuie sa fii deosebit de ambitios sa-ti doresti sa petreci concediul, fie el si de iarna, intr-un loc in care temperatura medie anuala este de zero grade Celsius (ca sa fim exacti: 0,2). Asa sunt, se pare, toti cei care merg in perioada Craciunului in Rovaniemi, in Finlanda, acolo unde se afla domiciliul legal al lui Mos Craciun.
Se spune insa ca bazele orasului nu le-a pus batranul cu barba alba, ci cautatorii de aur, pe la 1800, insa nimic din istoria acestei localitati, dezvoltata rapid in primii ani de existenta, nu a ramas vizibil, cladirile sale fiind rase de pe fata Pamantului in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Dintotdeauna, Rovaniemi a fost insa centrul economic al Laponiei, si asa este si astazi, chiar daca are doar circa 35.000 de locuitori. Industria turistica are rolul ei, unul extrem de important, iar dupa declararea, in 1960, ca oras, totul a luat amploare.

Satul
Fara indoiala, miile de turisti ce sosesc in fiecare an in Rovaniemi au o singura destinatie: Mos Craciun. Iar obiectivele ce alimenteaza dorintele vizitatorilor sunt destule. In primul rand este vorba despre Satul lui Mos Craciun. Situat la 8 kilometri de oras, chiar pe Cercul Polar de Nord, satul nu este tocmai un parc de distractii, ci mai degraba un teritoriu inchinat Craciunului, dedicat tuturor varstelor, zapada si tema centrala avand o multime de variatiuni. Derdelusuri pentru copii, piste de ski-jet, sculpturi de gheata, excursii prin padure insotiti de animale prietenoase si chiar de elfi, spiridusii care-i dau o mana de ajutor lui Mos Craciun, plimbari cu sania trasa de reni, dar in primul rand vizita la coliba in care mosul isi duce zilele, toate sunt amenajate in asa fel incat sa ramana in memoria fiecaruia pentru totdeauna…..

articol complet : http://www.sfin.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.