Baconschi: Mulţumim Finlanda !

0
1554

foto: Alexander Stubb, Ministrul Afacerilor Europene de la Helsinki

Ministrul roman de externe Teodor Baconschi a anunțat luni seară (14 noiembrie) că Finlanda acceptă parțial aderarea Romaniei și Bulgariei la spațiul comun fără frontiere Schengen, ceea ce aduce Romania mai aproape de aderare, chiar dacă Olanda va continua să se opună cu vehemență cel puțin pană la sfarșitul acestui an.

„Acesta este un pas foarte important pentru a obține unanimitate in Consiliu,” a spus Baconschi, anunțand, de fapt, primele vești bune din ultimul an privind aderarea Romaniei la spațiul Schengen, care era, inițial, prevăzută pentru prima jumătate a anului acesta (2011).

Ministrul roman de externe l-a invitat pe omologul său finlandez să viziteze Romania la inceputul anului viitor(2012) și a mai invitat ofițeri finlandezi să se alăture celor romani in punctele de frontieră, pentru a-i asigura că granițele sunt păzite conform regulilor Schengen.

Potrivit şefului diplomaţiei romane, Finlanda şi-a exprimat „parţial opinia”, aşteaptand cu „speranță” incă o evaluare pe raportul UE privind progresele in privinţa sistemului judiciar (al Mecanismului pentru Cooperare și Verificare, MCV) in februarie, dar „e constructivă, mai flexibilă şi in căutarea unei soluţii”. Baconschi a lăudat „mișcările spectaculoase” inregistrate recent in lupta impotriva corupției din Romania și a spus că acestea „atestă virilitatea sistemului, dorința de reformă și independența factorului judiciar”.

Ministrul Afacerilor Europene de la Helsinki, Alexander Stubb, a declarat luni (14 noiembrie) că ţara sa nu se mai raliază opoziţiei Olandei şi a devenit adepta variantei de compromis, aderarea in etape a Romaniei şi Bulgariei. Baconschi a declarat in această după-amiază, la Bruxelles, că autorităţile de la Helsinki luaseră vineri (11 noiembrie) decizia de a susţine actualul compromis pe Schengen – o aderare in etape.

Baconschi: Mulţumim Finlanda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.