AcasăFinlandaAmbasada României în Republica Finlanda: Maria Ligor, noul ambasador al României...

Ambasada României în Republica Finlanda: Maria Ligor, noul ambasador al României la Helsinki, și-a prezentat copiile scrisorilor de acreditare Șefului Protocolului Național finlandez, Matti Heimonen.

-

Diplomat de carieră din 1996, Maria Ligor a fost membru al Guvernului în 2016, deținând portofoliul de ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni. La încheierea mandatului, și-a reluat activitatea diplomatică, în calitate de Reprezentant Special pentru Cooperare Internațională, Democrație și Drepturile Omului.

Din noiembrie 2012, este membru al Consiliului Guvernatorilor Fondului European pentru Democrație (European Endowment for Democracy/EED), membru ales al Comitetului Executiv și moderator al Grupului de Reflecție Strategică al EED.

În perioada 2013-2016 a ocupat postul de ambasador al României în Canada, contribuind decisiv la eliminarea vizelor pentru cetățenii români. A fost acreditată în paralel şi ca Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale.

Între iulie 2006 şi august 2011, a fost ambasador al României în Regatul Spaniei, unde printre altele a realizat extinderea rețelei consulare și a pus bazele programului de predare a limbii, culturii și civilizației române în școlile spaniole. Maria Ligor a deţinut în aceeaşi perioadă şi calitatea de Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Mondială a Turismului, România devenind în 2010, vicepreşedinte al Consiliului Executiv al acestei organizaţii.

Anterior, a ocupat funcţia de Director General pentru Afaceri Europene, între 2003 şi 2006, în perioada negocierilor de aderare a României la UE, având în responsabilitate atât relaţiile României cu Uniunea, cât şi relaţiile bilaterale cu statele membre şi alte state europene. În aprilie-mai 2012 a fost Secretar general ad interim al Ministerului Afacerilor Externe.

Ca diplomat, şi-a desfășurat activitatea la Bruxelles, în cadrul Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană (1998-2002), la Ambasada României la Luxembourg (1997) și în Centrala MAE, la Direcţia de Planificare Politică, la Direcţia Uniunea Europeană şi la Direcţia Europa Occidentală. În 1997, a obţinut bursa Robert Schuman acordată de Parlamentul European, iar în 1996, a fost stagiar la Consiliul Europei, Strasbourg.

Maria Ligor a absolvit în 1995, cursurile de Master of Arts ale Colegiului Europei de la Bruges, Belgia şi a obţinut în 2000, Diploma de Studii Aprofundate a Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Libere din Bruxelles. Pregătirea sa mai include studii la Institutul European de pe lângă Universitatea din Geneva, precum şi cursul Managing and Shaping Change in the Information Society, Harvard University, JFK School of Government, Kokkalis Project, Atena. În ţară, a absolvit cursurile postuniversitare de Relaţii Internaţionale la SNSPA, în 1993, şi Universitatea Politehnică, în 1990.

În 2004, a primit Ordinul Naţional Pentru Merit, în grad de Cavaler, iar în 2007, Ordinul pentru Meritul Diplomatic în grad de Ofiţer. În 2010, a primit Crucea Casei Regale a României, din partea Regelui Mihai, precum şi Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena acordat de Patriarhul Daniel. În ianuarie 2012, i-a fost conferită, de către Regele Spaniei, Marea Cruce a Ordinului Isabela la Catolica.

Vorbeşte fluent limbile engleză, franceză şi spaniolă şi are cunoştinţe de italiană și rusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

🇷🇴 Atentie ! NOU 🇫🇮 🚚 Traseu Suplimentar in Finlanda ptr...

Luni 5 si Marti 6 Aprilie vom fi pe traseul : Kristinestad, Narpes, Vaasa, Nykarleby, Jakobstad, Kokkola, Raahe, Oulu, Kajaani, Iisalmi, Kuopio, Jyvaskyla, Jamsa, Orivesi Contact...

Descoperă mai multe la Finlanda ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura