Ziua Nationala a Finlandei

0
4537

Pe 6 Decembrie, Finlanda işi sărbătoreşte Ziua naţională, fiind ziua in care şi-a proclamat independenţa, in 1917.

Finlanda sau Republica Finlandei este o ţară din Europa de Nord, membră a Uniunii Europene din anul 1995, Naţiunilor Unite şi a zonei Euro. Finlanda are ieşire directă la Marea Baltică prin intermediul Golfului Botnicla vest şi Golfului Finic la sud. Se invecinează cu Rusia la est, cu Suedia la vest şi Norvegia la nord. Estonia se află la sud, despărţită de Finlanda de către Golful Finic. Insulele åland, vorbitoare de suedeză, situate in largul coastei sud-vestice a Finlandei sunt o provincie autonomă a Finlandei, beneficiind de statutul de zonă demilitarizată. Limba suedeză este a doua limbă oficială in Finlanda.

Finlandeza este o limbă aglutinantă ce aparţine familiei de limbi ugro-finice, grup care cuprinde estona, lapona şi maghiara.
Finlanda este democraţie parlamentară, condusă de preşedinte, primul-ministru şi Eduskunta, şi işi are sediul in Helsinki. Preşedintele Republicii Finlanda este ales prin vot direct pentru o perioadă de 6 ani de către populaţia cu drept de vot.

Guvernele de coaliţie sunt o recurenţă in cadrul scurtei istorii politice independente a ţării. in perioada interbelică Finlanda a fost dominată de către social-democraţi. in 1994 social-democratul Martti Ahtisaari (1994-2000) a fost ales preşedinte. Coaliţia guvernamentală era compusă din social-democraţi, Kokoomus-conservatorii, Verzii, Alianţa de Stanga şi Partidul Popular Suedez.
Finlanda este ţara celor 1.000 de lacuri şi insule: 187.888 de lacuri şi 179.584 de insule mai precis. Peisajul finlandez este mai intai de toate acoperit de puţine coline, punctul său cel mai inalt fiind Haltitunturi cu 1.328 m, din nordul extrem al Laponiei. Substratul petrografic prezintă caracteristicile reliefului glaciar modelat de catre gheţari. Subsolul finlandez se află in prezent intr-o continuă dezvoltare.

Un colorit magnific al Finlandei il are Iarna. in părţile de Sud ale ţării zăpada incepe să cadă pe la sfarşitul lui noiembrie şi se topeşte prin aprilie. in părţile de Nord ale ţării iarna este mai lungă cu aproximativ o lună. Cu venirea iernii, Finlanda se transformă intr-o poveste de iarna. Nu degeaba finlandezii sunt consideraţi cei mai mari iubitori de schi. Despre ei se mai glumeşte cum că se nasc cu patinele sau schiurile in picioare. in Finlanda sunt o mulţime de partii de diferite categorii, pe toate gusturile, echipate modern şi iluminate pe timp de noapte. Pe la sfarşitul lui decembrie, sărbătorile de iarna sunt in toi, Crăciunul, Anul Nou. La peisajele fermecătoare, totul fiind acoperit de zăpadă, se adaugă şi minunatele tradiţii finlandeze. Totul este ornamentat şi infrumuseţat incat ai crede că toată ţara s-a pregatit un an intreg pentru aceste sărbători !!!! Printre alte tradiţii fiind şi focurile de sărbători. Tradiţii importante ale sărbătorilor de iarnă mai sunt şi sauna de Crăciun şi totodată şi dăruirea cadourilor. Momentul aşteptat de toţi este vizita Moşului Joulupukin, care vine şi imparte cadouri copiilor. Este un Moş Crăciun finlandez. El vine pe o sanie trasă de reni.

Sursa: Wikipedia

Ziua Nationala a Finlandei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.