O casa in vecinatatea lui Mos Craciun costa 72.000 euro

0
1954

Rovaniemi Live

In Finlanda au loc, anual, circa 70.000 de tranzactii cu apartamente. Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Studii Imobiliare, din cadrul Universitatii pentru Tehnologie din Helsinki, valoarea acestor tranzactii a fost, in 2005, de 5.970 milioane euro. Pretul mediu pe metru patrat in apartamentele din mediul urban din aceasta tara a ajuns la circa 1.400 euro, iar in capitala Helsinki a depasit 2.200 euro. Casele din zona metropolitana a acestui oras se vand la circa 1.100 euro pe metrul patrat. Potrivit aceluiasi studiu, numarul tranzactiilor cu case, in ultimii ani, a fost de circa 16.000, mai mult de jumatate dintre acestea avand un pret de peste 115.000 euro, circa 180.000 euro in regiunea Uusimaa. Cei interesati sa isi ia o casa aproape de Mos Craciun nu trebuie insa sa aiba in conturi chiar atat de multi bani. In zonele foarte putin populate din Laponia (Nordul Finlandei), pretul mediu al unei locuinte pentru o familie e de circa 72.000 euro. Preturile cresc in zonele din sudul tarii.

In ce priveste casele de vacanta, pentru multi finlandezi acestea reprezinta ceva fara de care nu isi pot concepe existenta. Preferate sunt cele langa mare sau langa un lac. In urma cu un an, existau 460.000 de cladiri rezidentiale pentru vacanta in Finlanda. Adica, o casa de vacanta la 2-3 familii, daca tinem cont ca intreaga populatie a tarii depaseste cu putin cifra de 5 milioane. O casa traditionala de vacanta, in acceptiunea finlandezilor, este mai degraba una de dimensiuni nu prea mari, dar obligatoriu cu sauna. Suprafata medie este de circa 60 mp. Noile case de vacanta construite de companiile imobiliare au asigurate toate utilitatile de care este nevoie pentru ca sederea sa poata fi posibila pe tot parcursul anului.

Ca o curiozitate, potrivit legislatiei din Finlanda, o persoana casatorita care intentioneaza sa vanda o casa are nevoie de acordul partenerului de viata, chiar daca acesta nu are nici un drept direct asupra imobilului. Totodata, potrivit aceleiasi legislatii, vanzatorul are anumite obligatii in fata cumparatorului. Toate informatiile pe care vanzatorul le ofera cumparatorului, care pot influenta decizia acestuia din urma, trebuie sa fie corecte, reale si suficiente. La randul sau, cumparatorul este obligat sa inspecteze cu mare atentie proprietatea, inainte de a o achizitiona.
articol original gandul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.