Originea finlandezilor reprezintă și în prezent un subiect controversat în rândul specialiștilor. În general, arheologii și lingviștii sunt de acord că o populație vorbitoare de o străveche limbă balto-finică a ocupat sudul și vestul actualului teritoriu al Finlandei încă din Antichitate.
Aceste populații încep să cristalizeze o cultură materială independentă și originală în a doua jumătate a primului mileniu al erei noastre (550 – 600). Invaziile populațiilor migratoare produse după căderea Imperiului Roman nu au afectat nordul Europei, însă această situație avea să se schimbe odată cu perioada vikingă. Începând din secolele VIII-IX, actualul teritoriu al Finlandei și populațiile care îl locuiau au devenit ținta incursiunilor vikingilor din Suedia, în drumul acestora către est.
Până la sfârșitul epocii vikinge (secolul XI-lea) Finlanda nu a fost ținta colonizărilor suedeze, cu excepția insulelor Åland. În această perioadă, finlandezii se aflau în urma vecinilor scandinavi, din punct de vedere al organizării politice. Dacă la începutul celui de-al doilea mileniu al erei creștine Peninsula Scandinavă era împărțită în trei regate, finlandezii erau organizați în continuare în triburi.
Finlandezii, între Est și Vest
În secolele XII-XIV, teritoriul finlandez a devenit ținta rivalității ruso-suedeze. În urma păcii din anul 1323, Regatul Suediei a anexat regiunea cea mai populată a Finlandei, respectiv zona de sud-vest. Pe lângă rivalitatea politică dintre Est și Vest, finlandezii s-au aflat și în centrul unei rivalități religioase. Rușii au fost convertiți la creștinism încă din secolul al X-lea, iar suedezi au fost convertiți la catolicism în veacul următor. Creștinismul a pătruns în Finlanda începând din secolul al XII-lea. Procesul de creștinare s-a desfășurat diferit în Finlanda, față de restul Europei Nordice. Popoarele nordice au trecut la religia creștină în urma creștinării liderilor, însă finlandezii au fost forțați să adopte noua religie de cuceritorii străini. Finlanda a fost ținta mai multor cruciade suedeze, începând de la mijlocul secolului al XII-lea.
mai mult la /www.historia.ro/