Autoritățile vor putea compara hărțile pe care le generează cu notificările de la proprietarii de teren și proprietarii de lemn.
Scopul principal este de a asigura respectarea Legii forestiere. Legea vizează avansarea utilizării durabile din punct de vedere economic, ecologic și social al pădurilor, astfel încât pădurile națiunii să producă în mod durabil profituri bune, menținând în același timp biodiversitatea.
Un proprietar de pădure trebuie să depună întotdeauna o notificare de utilizare înainte de orice logare comercială sau alte proceduri în zonele desemnate ca habitate deosebit de importante în cadrul Legii pădurilor.
Oficialii spun că supravegherea prin satelit va permite o utilizare mai eficientă a resurselor cu mai puține vizite de inspecție.
„Inspecțiile vor fi direcționate către zone în care sunt necesare inspecții pe câmp și risc de încălcări”, spune Eetu Myöhänen, specialist în dezvoltare la Centrul forestier finlandez, care funcționează sub Ministerul Agriculturii și Pădurilor.
Pilot pozitiv
Noul serviciu a fost testat în ultimii ani în zone pilot, printre care Liperi, Ähtäri, zona Parikkala-Savonlinna și regiunea sudică Uusimaa.
De exemplu, monitorizarea în 2015-16 a generat 122 de hectare care fuseseră înregistrate fără a se depune documentele corespunzătoare. Cu toate acestea, aceasta era sub supraveghere doar 0,3 la sută din suprafața întregii țări.
În aceste cazuri, autoritățile au găsit doar un caz în care credeau că proprietarul pădurii a neglijat în mod intenționat să depună dosare și notificări, în timp ce celelalte cazuri au fost afectate de erori tehnologice umane și de date.
În iunie, serviciul a fost extins pentru a acoperi toată Finlanda continentală. Anul trecut, Centrul forestier a estimat că circa 550 nu sunt folosite anual. Aceasta este de aproximativ un procent din totalul depus.
În timp ce sistemul este configurat pentru a detecta zonele care au fost clare, Myöhänen se așteaptă ca acesta să fie ajustat în viitor pentru a putea identifica, de asemenea, pădurile care au fost subtiate.
Urmărirea furtunii și a pagubelor
Sistemul a fost dezvoltat de compania de software Bitcomp, bazată pe Jyväskylä, care oferă, de asemenea, sisteme informaționale privind pădurile pentru cumpărători de lemn, furnizori de servicii forestiere și asociații de proprietari de păduri.
Managerul de cercetare și dezvoltare al firmei, Sanna Härkönen, spune că datele din satelit pot fi utilizate în alte moduri pentru a urmări rapid condițiile de mediu de pe teren.
„De exemplu, pot fi evaluate rapid pagube cauzate de furtuni sau insecte, precum și de determinarea rezervoarelor de carbon ale pădurilor”, spune ea, adăugând că se așteaptă ca serviciul să fie adoptat în afara Finlandei.
„Este o necesitate de a urmări exploatările forestiere ilegale și reducerea pădurilor în multe țări”, notează ea.
Sursa: YLE