Manuel Costescu, parlamentar USR, în cel mai mare cotidian din Finlanda

„Halusin elämälleni tarkoituksen” – investointipankkiiri Lontoosta lähti kansanedustajaksi Romaniaan. Lontoon Cityn entinen pankkiiri Manuel Costescu valitsee politiikassa mieluummin pienet askeleet kuin ideologian. Mies on entinen Lontoon Cityn pankkiiri. 40-vuotias. Hän kävi maineikkaan Mai mult »

Și la Helsinki în Finlanda, Grindeanu & Dragnea sînt faimoși. „Romanialaiset huutaa : ✊ Yöllä, kuten varkaat !!!”

Romanian presidentti ja hallitus avoimessa sodassa – ”Tätä EU ei ole ymmärtänyt” Presidentti vaatii hallituksen eroa, mutta hallitus ei peräänny. Eroaminen ei kuulu itäeurooppalaiseen poliittiseen kulttuuriin. Romaniassa maan presidentti ja hallituspuolue sosiaalidemokraatit Mai mult »

în presa din Finlanda despre protestele mamut din Romania ”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia? / În ce țară un guvern elimină legile împotriva corupției și iartă criminali?”

Mielenosoittajat vaativat Romanian hallituksen eroa – ”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia?” Vaikka pääministeri Sorin Grindeanun johtama hallitus päätti sunnuntaina perua kiistellyn korruptiolain, satojatuhansia ihmisiä Bukarestiin parlamentin Mai mult »

Finlanda se pregătește de RĂZBOI cu Rusia: Centru special de LUPTĂ alături de țări din UE și NATO

Finlanda a anunţat luni înfiinţarea unei organizaţii internaţionale de luptă împotriva ‘ameninţărilor hibride’ – în principal dezinformarea şi radicalizarea venite dinspre Rusia şi gruparea Statul Islamic (SI) – şi care să reunească Mai mult »

Poliția finlandeza a evacuat o tabără de rromi din Tampere. Suspectati de furturi si alte infractiuni, rromii au fost trimisi înapoi în Romania

Poliisi tyhjensi romanien leiripaikan Tampereella Poliisi tyhjensi maanantaina romanien leiripaikan Tampereen Sulkavuoressa. Poliisin mukaan leirin romanialaistaustaisia asukkaita epäillään omaisuusrikoksista. Sulkavuoressa, pelastuslaitoksen harjoitusalueella, arvellaan asuvan noin parikymmentä ulkomaalaista Romania. Paikalla oli useita poliisipartioita. Mai mult »

Interviul cu românul care a ajuns în țara lui Moș Crăciun: „Am semnat contractul, iar câteva ore mai târziu am fost rezervă!”

Nicolae Vasile a semnat cu PS Kemi Kings, un club mai tânăr decât el cu 4 ani, fondat în 1999, prima dată promovat în prima ligă din Finlanda. Rămas liber de contract Mai mult »

Norvegia intentioneaza sa ofere Finlandei un varf muntos cu ocazia centenarului din 2017. Ce presupune acest cadou

Norvegia se gandeste sa ofere Finlandei, care isi va aniversa centenarul in 2017, un varf muntos de 1331 de metri, scrie 20minutes.ch, citeaza Agerpres. Cadoul ar urma sa fie oferit Finlandei anul Mai mult »

Simone Tempestini este pregătit să “zboare” în Finlanda

Simone Tempestini este lider în Junior WRC înaintea etapei finlandeze. Cele mai rapide probe speciale din lume. Etapa a treia din Junior WRC se va desfășura în perioada 28 – 31 iulie Mai mult »

Finlanda dă tonul unei revoluții: fără mașini personale în oraș după 2025

Autoritățile finlandeze încearcă să dezvolte un plan care va elimina nevoia de a deține o mașină în oraș. Cheile aceste strategii: un transport în comun cu rute flexibile, mașini autonome pe care Mai mult »

Poliția de frontiera finlandeza a interzis intrarea în țară pe bicicleta prin partea de nord a frontierei ruso-finlandeze, în două puncte de trecere

Decizia autorităților de a interzice accesul în Finlanda pe bicicletă în Salla si Raja-Jooseppi vine din pricia sezonului rece, dar și a refugiaților. ”Aceasta măsură este legată de sezonul hibernal, deplasarile pe Mai mult »

Ziua Dobrogei in Finlandala Espoo. Ziua Dobrogei/ Dobrogean päivää/ Dobrogea Day

Emisiune despre Ziua Dobrogei in Finlanda precum și impresii despre Finlanda a realizatorilor. Watch video! Românii din Finlanda au petrecut românește de „Ziua Dobrogei” Românii din orașul finlandez Espoo s-au simțit ca Mai mult »

Surpriză IMENSĂ! Titlul în Finlanda a fost cîştigat de o echipă cu un stadion de 5000 de locuri şi valoarea lotului mai mică decât cota lui Varela

Surpriză imensă în campionatul Finlandei! Noua campioană este Seinajoen Jalkapallokerho, o echipă dintr-un oraş cu 60.000 de locuitori şi un stadion de 5000 de locuri. Tensiunea cîştigării titlului s-a întins pînă în Mai mult »

Euro 2016: Finlanda, adversara tricolorilor din preliminarii, isi schimba selectionerul

Finlanda va avea un nou antrenor principal in persoana lui Hans Backe, informeaza Reuters. Finlandezii fac parte din aceeasi grupa cu Romania in preliminariile pentru Euro 2016 (se va desfasura in Franta). Mai mult »

Finlanda, somată de către Parlament să negocieze un Grexit la Bruxelles

Ministrul finlandez al Finanţelor Alexander Stubb a fost somat sâmbătă de către Parlamentul ţării sale să negocieze o ieşire a Greciei din zona euro (Grexit), a anunţat sâmbătă seara televiziunea publică Yle. Mai mult »

Chiar si la Helsinki finlandezii discuta astazi pe strada „La Români pîna si premierul fura”

Romanian pääministeri sai syytteet korruptiosta Romanian pääministeri Victor Ponta sai maanantaina syytteet muun muassa rahanpesusta ja veronkierrosta. Rikostutkinnan vuoksi Pontan varallisuus on jäädytetty. Pääministeri itse kieltää toimineensa väärin. Viime sunnuntaina Ponta ilmoitti Mai mult »

S-A CONFIRMAT! OMUL DE ȘTIINȚĂ NORD-COREEAN ESTE ÎN FINLANDA

Ziarul britanic „Independent”, precum și, de asemenea, Royal Tv au raportat despre omul de știință nord-coreean  care a fugit în Finlanda, împreună cu nenumărate date secrete dintr-un laborator nord-coreean, privind dezvoltarea armelor Mai mult »

Ponta iesi afara | Ponta päästä pois täältä ! Toata presa din Finlanda scrie astazi : Viranomaiset epäilevät Romanian pääministeriä korruptiosta

Romanian viranomaiset ilmoittivat perjantaina aloittaneensa rikostutkinnan pääministeri Victor Ponnasta. Korruptiosyyttäjän mukaan Pontaa epäillään muun muassa rahanpesusta ja verorikoksista, uutistoimisto Reuters kertoo. Rikostutkinta pääministeriä vastaan on tuorein korruption vastaisen viraston näyttävistä tutkinnoista korkeassa Mai mult »

Situl Finlanda.ro cauta partener un transportator care face curse regulate Romania-Finlanda

Cautam „Carauş” carea sa efectueze regulat curse Romania – Finlanda. Avem nevoie de un colaborator care sa proceseze cererile primite în situl si grupul nostru, pentru transport persoane si pachete pe ruta Mai mult »

VIDEO / Românca din Finlanda, căreia i-au fost smulşi copiii din braţe: „Băiatul meu striga încontinuu că sunt bătuţi şi că îi omoară”

O mamă trăieşte o durere de neînchipuit! Camelia Jalakobski, o româncă stabilită în Finlanda, a fost victima soţului ei, care a apelat la orice metodă prin care să o departă de cei Mai mult »

Specialitati românesti prezentate finlandezilor la Helsinki

Vreme extraordinarã si arome românesti în parcul Esplanadi, Helsinki! Vã asteptãm în spatele statuii Runeberg, în directia Teatrului Suedez. Hieno sää suosii tänään Ravintolapäivään osallistujia! Tervetuloa tutustumaan romanialaiseen keittiöön kojullamme, joka sijaitsee Mai mult »

 

România finlandeză


Cand guvernanţii romani au revelaţii, n-ai ce face: nu poţi decat să le dai dreptate. Bunăoară, acum: o delegaţie condusă de premierul Victor Ponta a fost in Finlanda şi a venit de-acolo cu buzunarele doldora de soluţii pentru cateva dintre problemele ţării.

Primul-ministru a constatat, cu ocazia vizitei, că Finlanda „exploatează aurul cu cianură” şi, in acelaşi timp, „are cele mai inalte standarde de mediu”. Corect. S-a hotărat să ceară asistenţă tehnică şi a ajuns la concluzia că „putem invăţa de la ei”, astfel incat „să ştim ce putem cere, ce standarde de mediu, de la orice companie, nu de la una anume, de la oricine poate şi vrea să investească in Romania”. Iată, in sfarşit, un punct de vedere rezonabil. Premierul finlandez a şi dat, pe loc, un fel de asistenţă, spunand că trebuie ţinut cont şi de criteriul economic, dar şi de părerea oamenilor, şi de grija faţă de mediul inconjurător.

Ministrul delegat pentru invăţămant Superior, dl Mihnea Costoiu, a declarat că Finlanda este o sursă de inspiraţie pentru Romania ” pentru că are un sistem educaţional foarte bun, profesori foarte bine pregătiţi şi performanţe de excepţie. Dl ministru are perfectă dreptate: e un lucru ştiut de toată lumea, există studii care arată că sistemul educaţional finlandez este cel mai bun din lume, oricine le poate citi pe Internet.
intre timp, delegaţia guvernamentală a revenit in valtoarea politichiei romaneşti, dar ar fi păcat să trecem atat de repede peste revelaţiile pe care le-a avut la Helsinki. Aşa incat aş zăbovi un pic asupra „soluţiei finlandeze”. Asistenţa tehnică e, desigur, foarte utilă: nu ne strică să aflăm de la alţii, mai experimentaţi, cum se face exploatarea cu cianură sau cum se construieşte un sistem educaţional performant. Sau orice altceva. De altfel, asta e o discuţie lungă cat tranziţia: cum să facem să aducem in Romania know-how de prin ţările mai dezvoltate, ca să recuperăm decalajul de cunoaştere. Nu se poate spune că n-am avut parte, de două decenii incoace, de asistenţă tehnică şi expertiză de la guverne occidentale, de la fundaţii, think-tank-uri şi organizaţii private. De unele proiecte, rapoarte şi dosare de consultanţă s-a ales praful cand au intrat pe mana politicienilor şi administratorilor publici din Romania, care le-au sucit cum au vrut. Ori pur şi simplu nu le-au băgat in seamă. Acuma, dacă vrem asistenţă tehnică de la finlandezi pe tema mineritului cu cianuri, ar trebui s-o luăm „la pachet” cu alte cateva elemente, fără de care nu funcţionează. Ar trebui să invăţăm ceva şi din seriozitatea Statului finlandez şi a autorităţilor sale, care respectă legea şi o aplică la virgulă. Ar trebui să preluăm şi ceva din atitudinea politicienilor finlandezi faţă de cetăţeni şi faţă de problemele lor. in cazul proiectului Roşia Montană, de pildă, Statul roman amană decizia de 15 ani, nu dă dovadă de transparenţă, e inconsecvent şi „o scaldă”, nemulţumind pe toată lumea. Vă imaginaţi că in Finlanda ar fi posibil aşa ceva?…

in privinţa educaţiei, e şi mai clar. Cine ne-a impiedicat, pană acum, să ne pregătim mai bine profesorii, să facem o reformă adevărată a sistemului educaţional şi să acordăm un procent mai mare din PIB pentru educaţie (măcar cel prevăzut de lege, pe care niciun guvern nu o respectă)? De ce n-au fost luate in seamă, in atiţia ani, toate studiile internaţionale (de tipul PISA şi altele) in care elevii finlandezi sunt in frunte şi ai noştri la coadă? Ce „inspiraţie” (de sorginte finlandeză sau de alt tip) trebuie să ne mai vină pentru a ajunge la concluzia simplă că sistemul educaţional romanesc e pe o cale greşită şi nu are cum ajunge la performanţă?

Romania finlandeză

Comentarii

Comentarii

Comentariu

%d blogeri au apreciat: