Manuel Costescu, parlamentar USR, în cel mai mare cotidian din Finlanda

„Halusin elämälleni tarkoituksen” – investointipankkiiri Lontoosta lähti kansanedustajaksi Romaniaan. Lontoon Cityn entinen pankkiiri Manuel Costescu valitsee politiikassa mieluummin pienet askeleet kuin ideologian. Mies on entinen Lontoon Cityn pankkiiri. 40-vuotias. Hän kävi maineikkaan Mai mult »

Și la Helsinki în Finlanda, Grindeanu & Dragnea sînt faimoși. „Romanialaiset huutaa : ✊ Yöllä, kuten varkaat !!!”

Romanian presidentti ja hallitus avoimessa sodassa – ”Tätä EU ei ole ymmärtänyt” Presidentti vaatii hallituksen eroa, mutta hallitus ei peräänny. Eroaminen ei kuulu itäeurooppalaiseen poliittiseen kulttuuriin. Romaniassa maan presidentti ja hallituspuolue sosiaalidemokraatit Mai mult »

în presa din Finlanda despre protestele mamut din Romania ”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia? / În ce țară un guvern elimină legile împotriva corupției și iartă criminali?”

Mielenosoittajat vaativat Romanian hallituksen eroa – ”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia?” Vaikka pääministeri Sorin Grindeanun johtama hallitus päätti sunnuntaina perua kiistellyn korruptiolain, satojatuhansia ihmisiä Bukarestiin parlamentin Mai mult »

Finlanda se pregătește de RĂZBOI cu Rusia: Centru special de LUPTĂ alături de țări din UE și NATO

Finlanda a anunţat luni înfiinţarea unei organizaţii internaţionale de luptă împotriva ‘ameninţărilor hibride’ – în principal dezinformarea şi radicalizarea venite dinspre Rusia şi gruparea Statul Islamic (SI) – şi care să reunească Mai mult »

Poliția finlandeza a evacuat o tabără de rromi din Tampere. Suspectati de furturi si alte infractiuni, rromii au fost trimisi înapoi în Romania

Poliisi tyhjensi romanien leiripaikan Tampereella Poliisi tyhjensi maanantaina romanien leiripaikan Tampereen Sulkavuoressa. Poliisin mukaan leirin romanialaistaustaisia asukkaita epäillään omaisuusrikoksista. Sulkavuoressa, pelastuslaitoksen harjoitusalueella, arvellaan asuvan noin parikymmentä ulkomaalaista Romania. Paikalla oli useita poliisipartioita. Mai mult »

Interviul cu românul care a ajuns în țara lui Moș Crăciun: „Am semnat contractul, iar câteva ore mai târziu am fost rezervă!”

Nicolae Vasile a semnat cu PS Kemi Kings, un club mai tânăr decât el cu 4 ani, fondat în 1999, prima dată promovat în prima ligă din Finlanda. Rămas liber de contract Mai mult »

Norvegia intentioneaza sa ofere Finlandei un varf muntos cu ocazia centenarului din 2017. Ce presupune acest cadou

Norvegia se gandeste sa ofere Finlandei, care isi va aniversa centenarul in 2017, un varf muntos de 1331 de metri, scrie 20minutes.ch, citeaza Agerpres. Cadoul ar urma sa fie oferit Finlandei anul Mai mult »

Simone Tempestini este pregătit să “zboare” în Finlanda

Simone Tempestini este lider în Junior WRC înaintea etapei finlandeze. Cele mai rapide probe speciale din lume. Etapa a treia din Junior WRC se va desfășura în perioada 28 – 31 iulie Mai mult »

Finlanda dă tonul unei revoluții: fără mașini personale în oraș după 2025

Autoritățile finlandeze încearcă să dezvolte un plan care va elimina nevoia de a deține o mașină în oraș. Cheile aceste strategii: un transport în comun cu rute flexibile, mașini autonome pe care Mai mult »

Poliția de frontiera finlandeza a interzis intrarea în țară pe bicicleta prin partea de nord a frontierei ruso-finlandeze, în două puncte de trecere

Decizia autorităților de a interzice accesul în Finlanda pe bicicletă în Salla si Raja-Jooseppi vine din pricia sezonului rece, dar și a refugiaților. ”Aceasta măsură este legată de sezonul hibernal, deplasarile pe Mai mult »

Ziua Dobrogei in Finlandala Espoo. Ziua Dobrogei/ Dobrogean päivää/ Dobrogea Day

Emisiune despre Ziua Dobrogei in Finlanda precum și impresii despre Finlanda a realizatorilor. Watch video! Românii din Finlanda au petrecut românește de „Ziua Dobrogei” Românii din orașul finlandez Espoo s-au simțit ca Mai mult »

Surpriză IMENSĂ! Titlul în Finlanda a fost cîştigat de o echipă cu un stadion de 5000 de locuri şi valoarea lotului mai mică decât cota lui Varela

Surpriză imensă în campionatul Finlandei! Noua campioană este Seinajoen Jalkapallokerho, o echipă dintr-un oraş cu 60.000 de locuitori şi un stadion de 5000 de locuri. Tensiunea cîştigării titlului s-a întins pînă în Mai mult »

Euro 2016: Finlanda, adversara tricolorilor din preliminarii, isi schimba selectionerul

Finlanda va avea un nou antrenor principal in persoana lui Hans Backe, informeaza Reuters. Finlandezii fac parte din aceeasi grupa cu Romania in preliminariile pentru Euro 2016 (se va desfasura in Franta). Mai mult »

Finlanda, somată de către Parlament să negocieze un Grexit la Bruxelles

Ministrul finlandez al Finanţelor Alexander Stubb a fost somat sâmbătă de către Parlamentul ţării sale să negocieze o ieşire a Greciei din zona euro (Grexit), a anunţat sâmbătă seara televiziunea publică Yle. Mai mult »

Chiar si la Helsinki finlandezii discuta astazi pe strada „La Români pîna si premierul fura”

Romanian pääministeri sai syytteet korruptiosta Romanian pääministeri Victor Ponta sai maanantaina syytteet muun muassa rahanpesusta ja veronkierrosta. Rikostutkinnan vuoksi Pontan varallisuus on jäädytetty. Pääministeri itse kieltää toimineensa väärin. Viime sunnuntaina Ponta ilmoitti Mai mult »

S-A CONFIRMAT! OMUL DE ȘTIINȚĂ NORD-COREEAN ESTE ÎN FINLANDA

Ziarul britanic „Independent”, precum și, de asemenea, Royal Tv au raportat despre omul de știință nord-coreean  care a fugit în Finlanda, împreună cu nenumărate date secrete dintr-un laborator nord-coreean, privind dezvoltarea armelor Mai mult »

Ponta iesi afara | Ponta päästä pois täältä ! Toata presa din Finlanda scrie astazi : Viranomaiset epäilevät Romanian pääministeriä korruptiosta

Romanian viranomaiset ilmoittivat perjantaina aloittaneensa rikostutkinnan pääministeri Victor Ponnasta. Korruptiosyyttäjän mukaan Pontaa epäillään muun muassa rahanpesusta ja verorikoksista, uutistoimisto Reuters kertoo. Rikostutkinta pääministeriä vastaan on tuorein korruption vastaisen viraston näyttävistä tutkinnoista korkeassa Mai mult »

Situl Finlanda.ro cauta partener un transportator care face curse regulate Romania-Finlanda

Cautam „Carauş” carea sa efectueze regulat curse Romania – Finlanda. Avem nevoie de un colaborator care sa proceseze cererile primite în situl si grupul nostru, pentru transport persoane si pachete pe ruta Mai mult »

VIDEO / Românca din Finlanda, căreia i-au fost smulşi copiii din braţe: „Băiatul meu striga încontinuu că sunt bătuţi şi că îi omoară”

O mamă trăieşte o durere de neînchipuit! Camelia Jalakobski, o româncă stabilită în Finlanda, a fost victima soţului ei, care a apelat la orice metodă prin care să o departă de cei Mai mult »

Specialitati românesti prezentate finlandezilor la Helsinki

Vreme extraordinarã si arome românesti în parcul Esplanadi, Helsinki! Vã asteptãm în spatele statuii Runeberg, în directia Teatrului Suedez. Hieno sää suosii tänään Ravintolapäivään osallistujia! Tervetuloa tutustumaan romanialaiseen keittiöön kojullamme, joka sijaitsee Mai mult »

 

Profesor de limba romana, castig 1.500 de euro lunar. In Finlanda

Profesorul Lazăr (in picioare) are 20 de elevi finlandezi care invață romanește. (Foto: Octavian Balea)

Alexandru Lazăr s-a stabilit in Finlanda şi predă primul curs de limba romană din Helsinki. De ce ar avea nevoie finlandezii de limba romană? Am stat de vorbă prin internet cu caţiva dintre elevii lui Lazăr.

Primul răspuns vine de la o tanără, Terhi Sjoblom. Fata are un prieten roman. Ea nu exclude posibilitatea ca in viitor să locuiască, cel puţin o perioadă, in Romania. Un domn intre două varste, cu mustaţă şi barbişon, Hannu Kosonen, vrea să-l descopere pe Mircea Eliade; asta inseamnă să-i citească opera in graiul original . Altcineva şi-a cumpărat o casă de vacanţă in Romania şi n-ar vrea să se inţeleagă doar prin semne cu noii săi vecini. Iar o doamnă e interesată nu doar de limba romană, ci şi de animalele din Carpaţi, pentru protejarea cărora militează.

Răscrucea vieţii, in Cehia

Alexandru Lazăr ştie patru limbi străine: engleza, franceza, spani­ola şi suomi (finlandeză). Este absolvent al Fa­cultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi in anul 2003. Viaţa i s-a schimbat radical cand s-a dus in Cehia, la o bursă de studii. Acolo şi-a intalnit viitoarea soţie, o finlandeză, pe Tarja. Acum au impreună o fetiţă de 3 ani – Sanni. Abia in 2005 a decis romanul să se mute in Finlanda. „Definitiv”, spune el.

Ajutor de la statul finlandez

Alexandru şi-a echivalat fără probleme studiile absolvite in Romania, in raport cu standardele finlandeze. Are deja statutul de rezident permanent in noua sa patrie, cu drept de vot in alegerile locale. Ieşeanul a urmat cursurile de master ale Universităţii din Helsinki, la specializarea Filologie Franceză. Ne povesteşte ce inseamnă să urmezi cursuri la acest nivel in Finlanda: nu numai că totul a fost gratuit, dar a primit un ajutor in valoare de 430 euro pe lună, plus reduceri substanţiale de tarif pentru felurite servicii sociale. Spre exemplu, la stomatologie. „Mi-am pus la punct toată dantura”, spune omul nostru, care a plătit şase euro pentru fiecare dinte.

Ca să inţelegeţi cum poate cineva să organizeze un curs de limba romană in Finlanda, trebuie precizat că sistemul şcolar finlandez se bazează pe latura practică, ne spune Alexandru, care face diferenţa intre ceea se intamplă aici şi mediul total ineficient al şcolilor din Romania. Mai ales că tanărul nostru a şi predat, timp

de doi ani, la cateva licee din Iaşi, după absolvirea facultăţii. Dar la finlandezi se intamplă ceva şi mai important, a observat dascălul roman. „La ei copiii sunt invăţaţi să asimileze tot ceea ce e nou incă de mici.” Asta inseamnă cultură universală şi limbi străine. Indiferent de specializare şi de nivelul educaţiei, toţi absolvenţii şcolilor din Finlanda cunosc cel puţin limba engleză. Şi mai e ceva: in fiecare localitate există cate un centru pentru invăţarea limbilor străine, care se adresează tuturor varstelor şi categoriilor sociale, unde pot fi invăţate toate graiurile pămantului.

Ei bine, intr-un asemenea loc a ajuns şi romanul nostru. A bătut la uşa Centrului de Educaţie pentru Adulţi „Tyovaenopisto” din Helsinki, aflat sub auspiciile municipalităţii. L-a primit directorul Juha Varila. „N-am vorbit decat trei minute cu el. S-a uitat pe diplomele mele şi mi-a zis să-i las datele de contact. Mi-a zis că la ei se predau mai toate limbile, in afară de romană”, işi aminteşte Alexandru de acel moment. A doua zi, a fost sunat şi i s-a spus că va putea să organizeze cursul de limba romană dacă reuşeşte să adune cel puţin zece persoane. Aşa a apărut primul curs de limba romană din capitala acestei ţări.

Aprobare telefonică

Profesor de limba romana, castig 1.500 de euro lunar. In Finlanda

Comentarii

Comentarii

2 Responses to Profesor de limba romana, castig 1.500 de euro lunar. In Finlanda

 1. Liviu spune:

  Anul acesta la „Suomenkielinen yyöväenopisto” a fost un curs „100010 14.01-15.4 to. klo 17.30-19 24 t. (ore).
  Deci sa castigi 1500 € pe luna la un salar brut intre 20-25 € pe ora, inseamna 60-75 de ore pe luna, deci un curs are 8 ore pe saptamana, asta ar rezulta cam 7-9 cursuri de limba romana simultan.
  In plus sunt cursuri sase luni pe an , deci sa ai un salar mediu 1500 €, inseamna 3000 € lunar timp de 6 luni.
  Cu respect
  Liviu

 2. A-si dori sa ma indrume si pe mine cineva unde pot sa fac si eu niste cursuri de finlandeza.Tin sa mentionez ca ma aflu deja in HELSINKI.Email faraon_mihai03@yahoo.com Nr.Tel.0465909652

Comentariu

%d blogeri au apreciat: