Imaginea zilei. Cum vin la școală elevii unei școli din Finlanda la – 17 grade

Afară este -17C, iar la o școală din Oulu, Finlanda, țară cu cel mă bun sistem educațional și printre cele mai prospere din lume, din 1200 elevi, o mie vin la școală Mai mult »

Premierul Finlandei acuză Rusia că ar fi bruiat semnalul GPS în nordul țării în cursul exercițiilor NATO/ Kremlinul respinge acuzațiile

Juha Sipila, premierul Finlandei, a declarat că semnalul GPS în nordul țării a fost bruiat în cursul recentelor exerciții NATO din zona Norvegiei, adăugând că este posibil ca Rusia să fi fost Mai mult »

În Finlanda, oamenii fără adăpost își iau rămas bun de la stradă​

Datorită politicii sale de “locuință primară”, țara mică din Nord a reușit să reducă în mod considerabil numărul persoanelor fără adăpost. Un succes care îi intrigă pe vecinii săi europeni, potrivit Le Mai mult »

Noul preşedinte al Finlandei, Sauli Niinisto, a depus jurământul pentru al doilea mandat

Preşedintele Sauli Niinisto a depus joi jurământul pentru al doilea mandat la conducerea Finlandei, în urma victoriei sale răsunătoare la alegerile de la sfârşitul săptămânii trecute, relatează DPA. Niinisto a obţinut duminică Mai mult »

Un politician din Finlanda solicită retragerea ţării din Uniunea Europeană

Finlanda va părăsi Uniunea Europeană şi se va poziţiona ca Elveţia pentru a îşi proteja independenţa, în cazul în care Laura Huhtasaari, candidatul prezidenţial din partea partidului eurosceptic Adevăraţii Finlandezi, va câştiga Mai mult »

Finlanda: Poliţia a lansat o anchetă după scurgerea în presă a unor documente ultrasecrete

Poliţia finlandeză a lansat luni o anchetă preliminară pentru ‘divulgarea de informaţii privind securitatea naţională’, după publicarea unui articol bazat pe documente secrete în legătură cu activitatea Centrului de informaţii şi analiză Mai mult »

Un sondaj de opinie făcut public duminică a arătat că 59% dintre finlandezi se opun aderării la NATO, în contextul în care secretarul american al apărării, James Mattis, a sosit la Helsinki Mai mult »

Finlanda, Țara cu cel mai performant sistem de educație nu mai face copii

Mesaj pentru politicienii care vor să salveze România cu o strategie naţională de stimulare a natalităţii: lăsaţi stiloul jos, nu se poate. În cel mai bun loc unde ai putea sa creşti Mai mult »

Finlanda: Trei suspecți în ancheta privind atacul cu cuțit, puși în libertate

Trei din cele șapte persoane reținute în cadrul anchetei referitoare la atacul cu cuțit comis pe 18 august la Turku, în sud-vestul Finlandei, și în care au fost ucise două femei, au Mai mult »

Ambasadoarea Finlandei în România, Päivi Pohjanheimo, despre rolul propagandei rusești: „Să creeze neîncredere între instituții și între state“ | INTERVIU ROMÂNIA LIBERĂ

Reprezentanta diplomației de la Helsinki consideră că relațiile dintre Finlanda și România nu sunt afectate de celebrul caz în care doctorița de origine română cu cetățenie finlandeză căreia statul finlandez i-a luat Mai mult »

Finlanda le-a oferit cetăţenilor un venit lunar de bază, iar măsura are un efect neaşteptat

Finlanda a introdus, în premieră, un proiect pilot prin care le oferă unor cetăţeni un venit lunar de bază. Iar efectul direct al acestei măsuri a fost unul pozitiv şi neaşteptat, spun Mai mult »

Manuel Costescu, parlamentar USR, în cel mai mare cotidian din Finlanda

“Halusin elämälleni tarkoituksen” – investointipankkiiri Lontoosta lähti kansanedustajaksi Romaniaan. Lontoon Cityn entinen pankkiiri Manuel Costescu valitsee politiikassa mieluummin pienet askeleet kuin ideologian. Mies on entinen Lontoon Cityn pankkiiri. 40-vuotias. Hän kävi maineikkaan Mai mult »

Și la Helsinki în Finlanda, Grindeanu & Dragnea sînt faimoși. “Romanialaiset huutaa : ✊ Yöllä, kuten varkaat !!!”

Romanian presidentti ja hallitus avoimessa sodassa – ”Tätä EU ei ole ymmärtänyt” Presidentti vaatii hallituksen eroa, mutta hallitus ei peräänny. Eroaminen ei kuulu itäeurooppalaiseen poliittiseen kulttuuriin. Romaniassa maan presidentti ja hallituspuolue sosiaalidemokraatit Mai mult »

în presa din Finlanda despre protestele mamut din Romania ”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia? / În ce țară un guvern elimină legile împotriva corupției și iartă criminali?”

Mielenosoittajat vaativat Romanian hallituksen eroa – ”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia?” Vaikka pääministeri Sorin Grindeanun johtama hallitus päätti sunnuntaina perua kiistellyn korruptiolain, satojatuhansia ihmisiä Bukarestiin parlamentin Mai mult »

Finlanda se pregătește de RĂZBOI cu Rusia: Centru special de LUPTĂ alături de țări din UE și NATO

Finlanda a anunţat luni înfiinţarea unei organizaţii internaţionale de luptă împotriva ‘ameninţărilor hibride’ – în principal dezinformarea şi radicalizarea venite dinspre Rusia şi gruparea Statul Islamic (SI) – şi care să reunească Mai mult »

Poliția finlandeza a evacuat o tabără de rromi din Tampere. Suspectati de furturi si alte infractiuni, rromii au fost trimisi înapoi în Romania

Poliisi tyhjensi romanien leiripaikan Tampereella Poliisi tyhjensi maanantaina romanien leiripaikan Tampereen Sulkavuoressa. Poliisin mukaan leirin romanialaistaustaisia asukkaita epäillään omaisuusrikoksista. Sulkavuoressa, pelastuslaitoksen harjoitusalueella, arvellaan asuvan noin parikymmentä ulkomaalaista Romania. Paikalla oli useita poliisipartioita. Mai mult »

Interviul cu românul care a ajuns în țara lui Moș Crăciun: “Am semnat contractul, iar câteva ore mai târziu am fost rezervă!”

Nicolae Vasile a semnat cu PS Kemi Kings, un club mai tânăr decât el cu 4 ani, fondat în 1999, prima dată promovat în prima ligă din Finlanda. Rămas liber de contract Mai mult »

Norvegia intentioneaza sa ofere Finlandei un varf muntos cu ocazia centenarului din 2017. Ce presupune acest cadou

Norvegia se gandeste sa ofere Finlandei, care isi va aniversa centenarul in 2017, un varf muntos de 1331 de metri, scrie 20minutes.ch, citeaza Agerpres. Cadoul ar urma sa fie oferit Finlandei anul Mai mult »

Simone Tempestini este pregătit să “zboare” în Finlanda

Simone Tempestini este lider în Junior WRC înaintea etapei finlandeze. Cele mai rapide probe speciale din lume. Etapa a treia din Junior WRC se va desfășura în perioada 28 – 31 iulie Mai mult »

Finlanda dă tonul unei revoluții: fără mașini personale în oraș după 2025

Autoritățile finlandeze încearcă să dezvolte un plan care va elimina nevoia de a deține o mașină în oraș. Cheile aceste strategii: un transport în comun cu rute flexibile, mașini autonome pe care Mai mult »

 

Oamenii de afaceri din Finlanda contemplă ideea introducerii unei monede paralele cu euro

La trei ani de la inceperea crizei datoriilor, unii lideri ai lumii afacerilor şi oficiali finlandezi se pregătesc de ieşirea ţării din zona euro. Finlanda este insă una dintre cele mai puternice economii ale uniunii monetare şi de aceea probabilitatea acestui scenariu este redusă, dar in urma discuţiilor s-a ajuns la planuri deloc de neimaginat, precum introducerea unei monede paralele cu euro, scrie Financial Times.

“Separatismul” finlandez nu este surprinzător intr-o Europă in care Germania şi Olanda avertizează că viitorul Greciei in zona euro este incă nesigur, iar ideea ieşirii din Uniunea Europeană prinde tot mai mult contur in Marea Britanie.

in Finlanda, majoritatea celor care au putere de decizie se opun ideii “Fixit”-ului, ieşirea ţării din zona euro, mai ales cand mulţi dintre ei au incredere că criza se va termina.

“Am inceput să discutăm deschis despre un mecanism de ieşire din zona euro, insă fără a lăsa să se inţeleagă că iniţiem un astfel de proces”, a spus Heikki Neimelainen, directorul executiv al Consiliului de Garanţii Municipale. Dar discuţiile scot la lumină planuri destul de curioase, notează FT.

Spre exemplu, Nordea, una dintre cele mai mari bănci din nordul Europei, a publicat un studiu in care analizează ce s-ar putea intampla in Finlanda dacă ţara decide să introducă “un sistem monetar paralel” cu cel al euro. Banca notează că, in caz de stres financiar sau economic, o economie se poate des­curca mai bine dacă are mai mult de o monedă. O monedă alternativă este folositoare mai ales dacă respectiva ţară are de gand să renunţe la prima, care va fi menţinută in circulaţie suficient de mult timp pentru a permite onorarea obligaţiilor vechi, evitandu-se astfel defaultul tehnic.

Idei similare au fost evocate mai ales in cazul Greciei, pentru care o so­lu­ţie pentru ieşirea din criză ar fi, spun unii analişti, renunţarea la euro şi rein­troducerea drahmei, care ar urma să se deprecieze pentru a imbunătăţi com­pe­ti­tivitatea economiei. Conceptul a fost implementat in trecut in Republica de la Weimar (1923), in fosta URSS şi mai recent in unele economii emer­gente.

O nouă monedă n-ar fi o problemă pentru Finlanda

Pentru Finlanda, planul ar fi ca pe perioada de tranziţie, noua monedă şi euro să fie la paritate. Teoretic, o econo­mie puternică precum cea finlandeză poate avea două monede in circulaţie intr-o perioadă de trecere lungă, in care banca centrală le-ar da cetăţenilor posi­bili­tatea de a alege moneda preferată.

“Euro nu vor fi schimbaţi automat in noua markka. Toate depozitele, datoriile şi obligaţiilor vor rămane in euro, pană cand deponenţii işi transferă fondurile in conturi denominate in markka, iar părţile contractante modi­fică acordurile”, se arată in studiul citat.

Reversul medaliei ar fi ca investi­torii să fie atraşi de noua monedă, iar aceasta să se aprecieze, in condiţiile in care Finlanda este considerată ca un refugiu in faţa crizei. Pe de altă parte, dacă va trece prin perioade de insta­bilitate financiară, aşa cum a făcut-o de multe ori in trecut, mica economie finlandeză s-ar putea confrunta cu retrageri masive de capital.

“O parte semnificativă din banii investiţi in Finlanda in timpul erei euro vin de la investitorii care au căutat investiţii sigure denominate in euro şi care nu vor să-şi asume riscuri asociate cu o monedă mică”, se mai arată in analiza băncii Nordea.

Oamenii de afaceri din Finlanda contemplă ideea introducerii unei monede paralele cu euro

Comentarii

Comentarii

Comentariu

%d blogeri au apreciat: