Manuel Costescu, parlamentar USR, în cel mai mare cotidian din Finlanda

„Halusin elämälleni tarkoituksen” – investointipankkiiri Lontoosta lähti kansanedustajaksi Romaniaan. Lontoon Cityn entinen pankkiiri Manuel Costescu valitsee politiikassa mieluummin pienet askeleet kuin ideologian. Mies on entinen Lontoon Cityn pankkiiri. 40-vuotias. Hän kävi maineikkaan Mai mult »

Și la Helsinki în Finlanda, Grindeanu & Dragnea sînt faimoși. „Romanialaiset huutaa : ✊ Yöllä, kuten varkaat !!!”

Romanian presidentti ja hallitus avoimessa sodassa – ”Tätä EU ei ole ymmärtänyt” Presidentti vaatii hallituksen eroa, mutta hallitus ei peräänny. Eroaminen ei kuulu itäeurooppalaiseen poliittiseen kulttuuriin. Romaniassa maan presidentti ja hallituspuolue sosiaalidemokraatit Mai mult »

în presa din Finlanda despre protestele mamut din Romania ”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia? / În ce țară un guvern elimină legile împotriva corupției și iartă criminali?”

Mielenosoittajat vaativat Romanian hallituksen eroa – ”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia?” Vaikka pääministeri Sorin Grindeanun johtama hallitus päätti sunnuntaina perua kiistellyn korruptiolain, satojatuhansia ihmisiä Bukarestiin parlamentin Mai mult »

Finlanda se pregătește de RĂZBOI cu Rusia: Centru special de LUPTĂ alături de țări din UE și NATO

Finlanda a anunţat luni înfiinţarea unei organizaţii internaţionale de luptă împotriva ‘ameninţărilor hibride’ – în principal dezinformarea şi radicalizarea venite dinspre Rusia şi gruparea Statul Islamic (SI) – şi care să reunească Mai mult »

Poliția finlandeza a evacuat o tabără de rromi din Tampere. Suspectati de furturi si alte infractiuni, rromii au fost trimisi înapoi în Romania

Poliisi tyhjensi romanien leiripaikan Tampereella Poliisi tyhjensi maanantaina romanien leiripaikan Tampereen Sulkavuoressa. Poliisin mukaan leirin romanialaistaustaisia asukkaita epäillään omaisuusrikoksista. Sulkavuoressa, pelastuslaitoksen harjoitusalueella, arvellaan asuvan noin parikymmentä ulkomaalaista Romania. Paikalla oli useita poliisipartioita. Mai mult »

Interviul cu românul care a ajuns în țara lui Moș Crăciun: „Am semnat contractul, iar câteva ore mai târziu am fost rezervă!”

Nicolae Vasile a semnat cu PS Kemi Kings, un club mai tânăr decât el cu 4 ani, fondat în 1999, prima dată promovat în prima ligă din Finlanda. Rămas liber de contract Mai mult »

Norvegia intentioneaza sa ofere Finlandei un varf muntos cu ocazia centenarului din 2017. Ce presupune acest cadou

Norvegia se gandeste sa ofere Finlandei, care isi va aniversa centenarul in 2017, un varf muntos de 1331 de metri, scrie 20minutes.ch, citeaza Agerpres. Cadoul ar urma sa fie oferit Finlandei anul Mai mult »

Simone Tempestini este pregătit să “zboare” în Finlanda

Simone Tempestini este lider în Junior WRC înaintea etapei finlandeze. Cele mai rapide probe speciale din lume. Etapa a treia din Junior WRC se va desfășura în perioada 28 – 31 iulie Mai mult »

Finlanda dă tonul unei revoluții: fără mașini personale în oraș după 2025

Autoritățile finlandeze încearcă să dezvolte un plan care va elimina nevoia de a deține o mașină în oraș. Cheile aceste strategii: un transport în comun cu rute flexibile, mașini autonome pe care Mai mult »

Poliția de frontiera finlandeza a interzis intrarea în țară pe bicicleta prin partea de nord a frontierei ruso-finlandeze, în două puncte de trecere

Decizia autorităților de a interzice accesul în Finlanda pe bicicletă în Salla si Raja-Jooseppi vine din pricia sezonului rece, dar și a refugiaților. ”Aceasta măsură este legată de sezonul hibernal, deplasarile pe Mai mult »

Ziua Dobrogei in Finlandala Espoo. Ziua Dobrogei/ Dobrogean päivää/ Dobrogea Day

Emisiune despre Ziua Dobrogei in Finlanda precum și impresii despre Finlanda a realizatorilor. Watch video! Românii din Finlanda au petrecut românește de „Ziua Dobrogei” Românii din orașul finlandez Espoo s-au simțit ca Mai mult »

Surpriză IMENSĂ! Titlul în Finlanda a fost cîştigat de o echipă cu un stadion de 5000 de locuri şi valoarea lotului mai mică decât cota lui Varela

Surpriză imensă în campionatul Finlandei! Noua campioană este Seinajoen Jalkapallokerho, o echipă dintr-un oraş cu 60.000 de locuitori şi un stadion de 5000 de locuri. Tensiunea cîştigării titlului s-a întins pînă în Mai mult »

Euro 2016: Finlanda, adversara tricolorilor din preliminarii, isi schimba selectionerul

Finlanda va avea un nou antrenor principal in persoana lui Hans Backe, informeaza Reuters. Finlandezii fac parte din aceeasi grupa cu Romania in preliminariile pentru Euro 2016 (se va desfasura in Franta). Mai mult »

Finlanda, somată de către Parlament să negocieze un Grexit la Bruxelles

Ministrul finlandez al Finanţelor Alexander Stubb a fost somat sâmbătă de către Parlamentul ţării sale să negocieze o ieşire a Greciei din zona euro (Grexit), a anunţat sâmbătă seara televiziunea publică Yle. Mai mult »

Chiar si la Helsinki finlandezii discuta astazi pe strada „La Români pîna si premierul fura”

Romanian pääministeri sai syytteet korruptiosta Romanian pääministeri Victor Ponta sai maanantaina syytteet muun muassa rahanpesusta ja veronkierrosta. Rikostutkinnan vuoksi Pontan varallisuus on jäädytetty. Pääministeri itse kieltää toimineensa väärin. Viime sunnuntaina Ponta ilmoitti Mai mult »

S-A CONFIRMAT! OMUL DE ȘTIINȚĂ NORD-COREEAN ESTE ÎN FINLANDA

Ziarul britanic „Independent”, precum și, de asemenea, Royal Tv au raportat despre omul de știință nord-coreean  care a fugit în Finlanda, împreună cu nenumărate date secrete dintr-un laborator nord-coreean, privind dezvoltarea armelor Mai mult »

Ponta iesi afara | Ponta päästä pois täältä ! Toata presa din Finlanda scrie astazi : Viranomaiset epäilevät Romanian pääministeriä korruptiosta

Romanian viranomaiset ilmoittivat perjantaina aloittaneensa rikostutkinnan pääministeri Victor Ponnasta. Korruptiosyyttäjän mukaan Pontaa epäillään muun muassa rahanpesusta ja verorikoksista, uutistoimisto Reuters kertoo. Rikostutkinta pääministeriä vastaan on tuorein korruption vastaisen viraston näyttävistä tutkinnoista korkeassa Mai mult »

Situl Finlanda.ro cauta partener un transportator care face curse regulate Romania-Finlanda

Cautam „Carauş” carea sa efectueze regulat curse Romania – Finlanda. Avem nevoie de un colaborator care sa proceseze cererile primite în situl si grupul nostru, pentru transport persoane si pachete pe ruta Mai mult »

VIDEO / Românca din Finlanda, căreia i-au fost smulşi copiii din braţe: „Băiatul meu striga încontinuu că sunt bătuţi şi că îi omoară”

O mamă trăieşte o durere de neînchipuit! Camelia Jalakobski, o româncă stabilită în Finlanda, a fost victima soţului ei, care a apelat la orice metodă prin care să o departă de cei Mai mult »

Specialitati românesti prezentate finlandezilor la Helsinki

Vreme extraordinarã si arome românesti în parcul Esplanadi, Helsinki! Vã asteptãm în spatele statuii Runeberg, în directia Teatrului Suedez. Hieno sää suosii tänään Ravintolapäivään osallistujia! Tervetuloa tutustumaan romanialaiseen keittiöön kojullamme, joka sijaitsee Mai mult »

 

Interviu cu SOFI OKSANEN, scriitoare proeminentă din Finlanda. De Octavian D. Curpas

Finlandezii vizitează bibliotecile mai mult decat oricare altă naţionalitate din lume”

Interviu cu SOFI OKSANEN, scriitoare proeminentă din Finlanda

Sofi Oksanen, născută in 1977 in Finlanda, este considerată cea mai importantă nuvelistă, in viaţă, din Finlanda. Cărţile ei au fost traduse in 38 de limbi. A studiat dramaturgia la Academia de Teatru din Helsinki şi literatura la universitatea din oraşul natal, Jyväskylä. Prima ei carte, „Vacile lui Stalin” a scris-o in 2003, nuvelă care a propulsat-o pe scena literară a Finlandei. De asemenea a scris romanul „Purificare”, pentru a fi pus in scenă de către Teatrul Naţional Finlandez. Un an mai tarziu a dezvoltat această lucrare, devenită bestseller in Europa. inzestrată cu abilitatea nativă de-a povesti, Sofi a avut amabilitatea să-mi răspundă, in mod degajat, la cateva intrebări:

in momentul de faţă eşti in topul mai multor liste de bestseller din ţările nordice ale Europei, iar cărţile tale au fost remarcate de mass-media internaţională. Ai dobandit mai multe premii de anvergură, cum ar fi „The Finlandia Award” şi „Premiul Comitetului de Literatură” din ţările nordice, in 2012. in acelaşi timp, eşti cel mai tanăr autor care obţine astfel de premii. Care este cheia acestui succes?

Scrisul.

Ce limbă se vorbea in familia ta, tatăl tău fiind finlandez, iar mama estonă? Apropo, cate limbi cunoşti?

Finlandeza şi estona. Vorbesc limba engleză, de asemenea, puţină franceză şi suedeză şi pot să citesc ziarul in limba germană. Engleza, franceza şi germana le-am invăţat la şcoală. De asemenea, şi suedeza, care este obligatorie.

Am citit cateva statistici care dezvăluiau faptul că Finlanda are una dintre cele mai joase rate de emigrare din lume. Cum a fost să creşti intr-o familie mixtă in Finlanda?

Atitudinea faţă de emigranţi diferă in diverse părţi ale ţării şi in diferite cercuri. Avem şi oameni toleranţi. Şi este total diferit să locuieşti in Helsinki, unde sunt mai mulţi emigranţi decat in alte părţi ale ţării. Findandezii nu sunt obişnuiţi cu finlandeza stalcită, aşa că orice accent atrage atenţia.

Care este atitudinea finlandezilor faţă de educaţie?

Dacă nu provine de la şcolile finlandeze, nu este apreciată, in general. Prin urmare, pentru un emigrant este destul de dificil să obţină un job mai bun, chiar dacă vine din Statele Unite, Anglia sau alte ţări vest-europene.

Am aflat recent că romanele tale au fost traduse in 38 de limbi. Spune-mi, te rog, ceva despre prima ta carte, „Vacile lui Stalin”. Cat timp ţi-a luat să o scrii?

Mi-a luat doi ani să o scriu. Cartea este despre emigraţie in Finlanda, dubla identitate, a doua generaţie de emigranţi. De asemenea, este o nuvelă „post Gulag”.

Prin ce se diferenţiază ţările scandinave de celelalte ţări din Europa?

Ţările din Europa de Vest sunt diferite de cele din Europa de Est, aşa că se poate face o comparaţie intre Scandinavia şi ţările est-europene şi Scandinavia şi ţările vest-europene. in Scandinavia, noi avem mare libertate de exprimare, nivel de corupţie scăzut, conştientizare a nevoii de protecţie a mediului inconjurător, iar nivelul de „egalitate” este mai mare decat in multe alte ţări.

Te rog acum să-mi spui cateva similitudini şi diferenţe intre ţările scandinave.

Suedia, Norvegia şi Danemarca aparţin aceluiaşi grup lingvistic. Finlanda este ca o fiică vitregă a ţărilor nordice. Finlandeza este o limbă foarte diferită şi nu e o limbă oficială in Consiliul Nordic (spre deosebire de suedeză, norvegiană şi daneză). Cu toate acestea, impărtăşim aceleaşi valori, cum ar fi: nivel inalt de libertate de exprimare, egalitate etc.

Ce anume este unic in Finlanda şi la finlandezi? Ce locuri merită văzute in ţara ta?

imi place Helsinki, capitala ţării. Turiştii, de obicei aleg Lapland. De asemenea, unii turişti se bucură de faptul că avem patru anotimpuri.

Ce fel de cărţi citeşte de obicei omul de rand din Finlanda?

Cel mai mult romane. Multe romane pe teme istorice, mai mult de ficţiune decat non-fiction, şi mai mult scrise de autori indigeni decat de autori traduşi. Finlandezii citesc. Finlandezii vizitează bibliotecile mai mult decat orice altă naţionalitate din lume.

Ce anume presupune să devii un scriitor de succes?

Nu există nicio „cărare” pentru aceasta. Toţi autorii sunt diferiţi.

Ce state ai vizitat in Statele Unite? Ai vizitat Statul Marelui Canion? Ce anume iţi vine in minte cand te gandeşti la Arizona?

Arizona este un loc pe tabla de joc a copiilor . Este foarte popular in Finlanda sau cel puţin a fost, cand eram copil. Nu am vizitat Arizona, incă. Am vizitat New York City, Pittsburgh, Buffalo, Washington D. C. şi alte cateva oraşe.

Recent, ai vizitat Romania. A fost prima ta vizită in această ţară? Cu ce impresii ai rămas despre romani?

Romanii sunt oameni ca toţi oamenii din lume. imi dă de gandit insă situaţia politică din Romania, o ţară marcată de corupţie şi cu tradiţie de corupţie. Lumea politică este coruptă „la greu”. Oamenii nu votează, pentru că găsesc că e inutil să voteze. Votul nu are nicio insemnătate. Doar 20% din populaţie a votat la alegerile prezidenţiale şi acel 20% este mult spus.

Interesul Sofiei Oksanen pentru ţările postcomuniste din Europa a inceput cu mulţi ani in urmă. Fiind jumătate finlandeză şi jumătate estonă, ea s-a situat undeva la graniţa dintre Vest şi Est. in anul 2009 a fost declarată „Persoana anului” in Estonia. Sofi Oksanen este, probabil, singura scriitoare din Vestul Europei care accentuează faptul că Europa de Vest nu inţelege istoria Europei de Est pentru că nu a experimentat anii de guvernare totalitară. Evidenţe incredibile despre acele timpuri odioase sunt descrise de către scriitoarea scandinavă in romanul ei de succes „Purificare”, care a apărut in aproape 40 de ţări.

Octavian D. Curpas
Phoenix, Aizona

Comentarii

Comentarii

One Response to Interviu cu SOFI OKSANEN, scriitoare proeminentă din Finlanda. De Octavian D. Curpas

  1. Ernest spune:

    Romani de succes in Finlanda:

Comentariu

%d blogeri au apreciat: